سیدعباس صالحی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی) صبح امروز (چهارشنبه 18 مهر) در پاسخ به سؤال احمد پژمانفر پیرامون نبود نظارت کافی در بازیهای رایانهای گفت: ما بر بازیهای رایانهای نظارت داریم و این نظارت در مراحل مختلف صورت میگیرد. ما از میان ناشران متقاضی به 15 ناشر برای انتشار بازیهای رایانهای خارجی مجوز دادیم و این بازیها قبل از انتشار نیازمند صدور پروانه و ردهبندی سنی است. همچنین بازیهای رایانهای موبایلی تا هفت روز پس از عرضه زیر نظر قرار میگیرند و بعد مجوز آنها صادر میشود.
صالحی با اشاره به نظارت جدی بر رایانهای ایرانی گفت: از حدود 10 هزار بازی موبایلی بررسی شده؛ حدود 245 بازی عرضه آنها ممنوع شده است و بازیهای رایانهای کنسولی و موبایلی ایرانی قبل از انتشار ردبندی سنی میشود که در حوزه بازیهای کنسولی 3400 بازی و در حوزه بازیهای موبایلی تاکنون 18 هزار بازی موبایلی مجوز گرفتهاند.
وزیر ارشاد با اشاره به نظارت بر فروشگاهها و گیمنتها گفت: 35 هزار فروشگاه و 4500 گیمنت در سال گذشته بررسی شدند که 440 واحد متخلف شناسایی و به مراجع ذیربط معرفی شدند. همچنین از بین سایتها و لینکهایی که بازیها را در اختیار قرار میدهند، حدود هفت هزار لینک به کمیته مصادیق ارجاع داده شد.
وی با اشاره به اینکه در فضای مجازی امکان راهاندازی آدرس جدید وجود دارد، گفت: باید برای جلوگیری از تخلف حوزه حمایتی را تقویت کنیم تا بازیسازان ایرانی بازیهایی را بسازند که به فرهنگ ما کاملاً توجه کنند و خوشبختانه در این مسیر روند رو به جلویی داشتیم و تعداد بازیهای ایرانی در سال 90 از 94 بازی به 190 بازی در سال 96 افزایش پیدا کرده است.
صالحی با اشاره به گردش مالی بازیهای رایانهای گفت: در سال 94 گردش مالی 460 میلیارد تومان بود و در سال 96 این میزان گردش 920 میلیارد تومان شده است که رشد خوبی است و 14 درصد این گردش مالی متعلق به بازیهای ایرانی است و باید حمایتهای خود را در این مسیر افزایش بدهیم.
وزیر ارشاد همچنین در پاسخ به سؤال دیگر احمد پژمانفر پیرامون نظارت بر سامانههای وی او دی در شبکه نمایش خانگی گفت: در سالهای گذشته مرکز سامانههای آنلاین ویدئویی 19 مجوز برای فعالیت در عرصه وی او دی صادر کرده است. این مجوزها بعد از بررسی صلاحیت مدیران و تعهداتی که گرفته میشود و همچنین استعلامها، صادر میشود.
وی ادامه داد: در سال 96 مجدداً مجوزهای صادر شده؛ بررسی شد و از میان 19 مرکز مجوز گرفته فقط مجوز 10 مرکز تمدید شد و مجوز 9 مرکز تمدید نشد.
صالحی ادامه داد: ما بر این مؤسسات نظارتهای پایهای داریم و تمام فیلمها و سریالها قبل از بارگذاری بازبینی و پروانه نمایش میگیرند و این مساله برای فیلمهای خارجی نیز مصداق دارد هرچند برخی از فیلمهای خارجی از قبل مجوزهای لازم را از شبکه نمایش خانگی دریافت کردهاند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه حدود 60 هزار فیلم و سریال تاکنون در سامانههای وی او دی بارگذاری شده، گفت: میزان تخلف بسیار کم است هر چند اگر ما براساس نظارتها و گزارشهایی که دریافت میکنیم تخلفهایی را مشاهده کنیم، قطعاً با آن برخورد خواهیم کرد.
وی ادامه داد: نظارتی که ما بر حوزه سامانههای وی او دی داریم تقریباً شبیه نظارتی است که در حوزه مطبوعات انجام میشود و اگر مجوز فیلمها و سریالها صادر میشود و بعد از صدور پروانه نمایش اجازه بارگذاری داده میشود اما اگر بعد از نمایش و بارگذاری؛ ایرادی در آن دیده شود، دوباره بررسی خواهد شد و اینگونه نیست که این حوزه رها شود.