عباس جعفری دولت آبادی دادستان تهران در حاشیه نشست با مدیران شرکتهای پتروشیمی پیرامون مصوبات جلسه امروز اظهار کرد: در جلسه امروز، مطابق با هماهنگیهایی که با وزیر نفت انجام داده بودیم مسئولان پتروشیمی در سطح خوبی شرکت کردند و سؤالهای زیادی مطرح شد.
وی افزود: بر اساس توضیحات مدیران این شرکتها، سال 96 و 97 را از لحاظ میزان تقاضا مقایسه کردند که بر این اساس مشاهده شده که در سال 96 تقاضا متعادل بوده؛ اما در سال 97 تقاضاها به یک مرتبه چندین برابر افزایش یافته است که این افزایش از سوی شرکتهای واسطهای که در بورس کالا شرکت میکنند صورت گرفته است.
دادستان تهران ادامه داد: از آنجایی که شرکتهایی که میتوانند به نحوی در فروش کالای پتروشیمی نقش ایفا کنند، احساس کردند که تعادل بازار بهم خورده وارد این بازار شده، سهیمهها را خریده و در بازار آزاد فروختند.
جعفری دولت آبادی با اشاره به کشف انبارهای زیادی در این زمینه به مصداقی اشاره کرد و گفت: حدود دو سه هفته پیش در شورآباد انباری که صد تن مواد پتروشیمی در آن نگهداری میشد را کشف کردیم که همان لوازمی بود که به قیمت مصوب دولتی خریداری و نگه داشته بودند تا به قیمت آزاد بفروشند.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین یکی از علل عمدهای که مطرح شد افزایش تقاضا از سوی این شرکتها بود که این موضوع را شرکتهای پتروشیمی باید مدیریت کنند.
وی با اشاره به ارزهای شرکتهای پتروشیمی به عنوان محور دوم جلسه امروز، بیان داشت: دولتیها مرتب عنوان میکنند که تمام ارزهای این شرکتها در شبکه نیما عرضه میشود که شرکتهای پتروشیمی در توضیحات گفتند که ما اینها را عرضه میکنیم؛ اما در بازار تقاضا نقشی نداریم در واقع وقتی ارز را به شبکه نیما میدهند، خریدان ارز که از طرف صرافیها ورود میکنند این ارزها را خریداری میکنند.
دادستان تهران با بیان اینکه برحسب اظهارات شرکتهای پتروشیمی آخرین قیمت موجود در شبکه نیما 7500 تومان اعلام شد، به نگرانیهای موجود در این زمینه اشاره کرد و گفت: از آنجاییکه صرافیها برای فروش این 7500 تومان چند روز وقت دارند؛ ممکن است آن را به قیمت بالاتر به خریداران ارز در داخل و یا خارج از کشور بفروشند.
جعفری دولت آبادی ادامه داد: بر اساس اظهارات مسئولان پتروشیمیها، اساسا در فروش مواد اولیه پتروشیمی در بازار آزاد به لحاظ اختلاف قیمت، رانت شدیدی وجود دارد و عدهای تلاش میکنند که بتوانند این محصولات را به دست آورده و بفروشند و این فسادی که اخیرا رخ داد و تولید کنندگان واقعی و بزرگ نتوانستند این محصولات را به دست بیاورند مجبور شدند به بازار آزاد رجوع کرده و به قیمت کالاها را نه به لحاظ قیمت خود کالا، بلکه به لحاظ لوازمی که مربوط به مواد پتروشیمی است مثل ظروف یکبار مصرف، افزایش دهند.
وی از اعلام آمادگی شرکتهای پتروشیمی برای انعقاد قرارداد مستقیم با این نوع شرکتهای بزرگ به منظور حذف واسطهها خبر داد و یادآورشد: بر این اساس شرکتهای پتروشیمی اعلام آمادگی کردند که با این نوع شرکتهای بزرگ بتوانند به صورت مستقیم قرارداد ببندند که مجبور نشوند از طریق شرکتهای واسطهای و دلالها لوازم شیمیایی را بخرند.
جعفری دولت آبادی خاطرنشان کرد: یکی از شیوههای پیشنهاد شده در این جلسه این بود که به جای اینکه دلالها امروز در سایت بهینه یاب و در بورس کالا مدیریت این موضوع را به عهده داشته باشند، با حذف این مدیریت اجازه ندهیم دلالان جزیی وارد این رانت شوند.
دادستان تهران از بانک مرکزی، وزارت صمت و شرکتهای پتروشیمی خواست که با عرضه تدریجی ارز به نیما، این بخش را مدیریت کنند و بیان داشت: اگر فقط شبکه ارز در بخش عرضه، مدیریت شود که شرکتهای پتروشیمی ارز را عرضه کنند؛ اما شبکه تقاضا که هم تقاضا در سایت بهینه یاب و هم در سایت بورس کالا است از بخش دلالی نجات پیدا نکند، کماکان این فساد ادامه پیدا خواهد کرد.