پشت پرده های شنود در درختان تهران

اخبار تماشایی
منتشر شده در 25 شهریور 1397

در تمام درختان تهران شنود کار گذاشته‌اند.» در فیلمی که به تازگی در فضای مجازی گل کرده، یک شهروند با حیرت این را می‌گوید و پلاک درخت را به خیال اینکه میکروفن است، از تنه جدا می‌کند و از بین می‌برد: «یک چیزی پیدا کردیم روی درخت‌ها. شک کردیم. بازش کردیم و دیدیم دستگاه شنود است.» واقعیت اما این است: شیئی که شبیه میخ است و در تنه درختان فرو رفته، تراشه بسیار ظریفی برای شناسایی درختان است و کندنش نتیجه‌ای ندارد جز اینکه، پیگیری وضع درخت را دشوار می‌کند و بعد از این اگر قطع شود، بیماری بگیرد یا بی‌آب بماند، کسی خبردار نخواهد شد.آرش میلانی، رئیس کمیته‌ محیط‌زیست شورای اسلامی شهر تهران دو روز پیش در جلسه شورا به زبان طنز به موضوع واکنش نشان داده بود: «چند وقت یکی به من گفت که دستگاه شنود در درختان تهران گذاشته‌اند اما موضوع خنده‌داری است. من پرسیدم از انرژی درخت تغذیه می‌کند؟ بالاخره دستگاه شنود انرژی می‌خواهد. باتری‌اش کجاست؟»


او به حرف‌هایش اضافه کرده بود که «در فضای مجازی اطلاعاتی تولید می‌شود که حتما باید غربالگری شوند.» حالا این نگرانی ایجاد شده که به دنبال انتشار این فیلم، افراد دیگری هم برای یافتن صحت و سقم کارگذاشتن دستگاه شنود، به سراغ درختان بروند و تگ میخی « RFID » را از آن جدا کنند.


قصه از این قرار است: پلاک‌کوبی الکترونیکی درختان شهر تهران با فناوری RFID، در ‌سال 89 آغاز شد. آن زمان این‌طور که سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری تهران تصمیم گرفت، بنا شد که در طرح نخست، نشانگرهای الکترونیک هشت‌هزار اصله درخت خیابان ولیعصر را شناسنامه‌دار کند و این کار انجام شد تا کم‌کم در شهرهای مختلف یک فناوری نو جای پلاک‌های ساده درختان را بگیرد.


این سیستم که از فناوری‌های پیشرفته‌ای است، در بسیاری از شهرهای جهان پیاده شده، از دو بخش تشکیل شده: اولی تگ (Tag) که مدار ظریف الکترونیکی است، حافظه دارد و می‌تواند شماره سریال و اطلاعات متنوع دیگر درخت را براساس نیاز ذخیره کند. دومی دستگاه پردازشگری است که وظیفه شناسایی تگ را دارد و در فاصله معینی از آن می‌تواند مدار را روشن کند و اطلاعات شناسه را بخواند. این فناوری بانکی اطلاعاتی از درختان تهران جمع‌آوری می‌کند.

دیدگاه کاربران