Kuluçka makinası termometre bağlantısı ve ayarı nasıl yapılır,Detaylı anlatım,
kuluçka makinası termostat ayarı nasıl yapılır,kuluçka makinası termostat ayarı,kuluçka makinası termometre ayarı
Kuluçka makinesi ayarları kuluçkalık döllü bir yumurtanın canlı varlık haline dönüşümünde en etkili faktör ısıdır. Makinenin ısıtılma sistemi ne olursa olsun değişmeyen ve uyulması gereken tek esas, ortalama ısının düzenli olarak yumurtadaki embriyoya iletilmesidir. İletilecek ortalama ısı tavuk yumurtası için 37,7ºC’dir. Normalin üstündeki yüksek ısı 38,7ºC, normalin altındaki ısı 35ºC olarak kabul edilir. Bu durumlarda uzun süre kalan yumurtalarda embriyo ölümleri fazla olur.
Kuluçkanın en nazik devresi embriyonun en genç ve körpe devreleridir. Bu devredeki yüksek ısı çok tehlikelidir.
Sıcaklığın etkisi aşağıdaki faktörlere bağlı olarak ayarlama yapılır
Yumurta büyüklüğü
Kabuk kalitesi
Genetik faktörler
Kuluçkaya konan yumurtaların bekleme zamanı
Depolanma süresi
Gelişim dönemlerindeki havanın nemi
Embriyonik gelişme her biri farklı bir sıcaklığa ihtiyaç duyan 3 safhaya ayrılabilir
Yumurta yumurtlanmadan önceki sıcaklık
Gelişim dönemindeki sıcaklık
Çıkış dönemindeki sıcaklık
Kuluçka makinesi nem Belirli mevsimlerde, gece ve gündüz gibi zamanlarda değişen sıcaklıklarda havada bulunan belirli bir miktardaki sudur. Doğal kuluçkada kanatlı altındaki yumurtada bu olay yaratıcı tarafından düzenlenir, ancak kuluçka makinelerdeki ortamın çok farklı olması nemin düzenlemesini mecbur bırakmaktadır. Yumurtada ki suyun fazla buharlaşması civcivin normalden küçük olmasına; yeterli bir hızda buharlaşmadığında da civcivin normalden büyük olmasına neden olur. Her iki durumda da embriyo zarar görür. Makinelerde sıcak hava bir akım yaptığından yumurta yüzeylerini yalayarak geçerken yumurta bünyesindeki suyu buharlaştırarak emer ve yumurtaların kurumasına yol açar. Dokularda azalmış olan su embriyonun ölümüne neden olur. Makinelerde yumurta bünyesindeki suyun buharlaşmasına meydan vermemek için makine içindeki ısınmış kuru havanın su ile nemini yükseltilip homojen halde dağılmasını sağlamak gerekir. Tavuklar için gelişim bölümünde % 50-55 bağıl nemin olması istenir. Çıkış devresinde bu nem % 65-70 bağıl nem seviyesine çıkarılmış olması gerekir.
Kuluçka Makinesi Yumurtaların çevrilmesi en temel prensiplerden birisidir. Çevirmenin kuluçka üzerine olumlu etkileri aşağıdaki gibidir:
Çevirmek suretiyle yumurta yüzeyindeki ısı farkı giderilir.
Embriyonun ilk gelişme döneminde ruşeym torbasının (disk) daha sonralarında embriyonik zarların kabuk zarlarına veya bu zarların birbirlerine yapışmaları önlenir.
Döllü yumurtaların yaklaşık %25' inde kuluçkaya konulduklarında ruşeym ekseni yanlış durumda bulunmaktadır. Bu hatalar çevrilme ile düzeltilir.
Yumurtada oluşan civciv, kuluçkanın 12-13'üncü gününe kadar yumurtanın büyük çapına dik olarak bulunur. Bundan sonraki gelişmede büyük çapına paralel bir doğrultu alır, kafası hava boşluğu tarafına döner. Aksi halde ölümüne neden olur. Bu olay çevrilme ile sağlanır.