دادستانی تهران، هفتمین جلسه شورای معاونین دادستانی تهران طی سال جاری با حضور معاونان و سرپرستان نواحی دادسرا، سرپرستان دوایر نظارت دادسرای تهران و تعدادی از قضات تحقیق برخی نواحی دادسرا، روز دوشنبه بیست و پنجم تیر ماه بهریاست دکتر جعفری دولتآبادی دادستان تهران برگزار شد.
اهمیت انجام معاینه محلی در پروندههای مهم
دادستان تهران اظهار داشت: در پروندههای قضایی مهم، بازدید قضات از محل وقوع جرم واجد اهمیت است؛ چرا که این بازدید در حصول علم برای قاضی نسبت به اتفاقاتی که رخ داده و جرمی که ارتکاب یافته است، تأثیرگذار است.
وی با اشاره به بازدید اخیر خود از محل وقوع جرم یکی از پروندههای زمینخواری در شرق استان تهران، از قضات دادسرا خواست به تکلیف مقرر از سوی قانونگذار مبنی بر بازدید از صحنه جرم توجه بیشتری داشته و تا حد امکان شخصاً مبادرت به معاینه و بازدید از محل نمایند.
دادستان تهران با توجه به پخش گزارشی در این زمینه از شبکه دوم صدا و سیما مربوط به یکشنبهشب مورخ 97.4.17، اظهار داشت: از چند سال قبل پروندهای راجع به واگذاری 230 هکتار از اراضی شرق استان تهران تشکیل شده است. متهمان پرونده مدعیاند مجوزهای لازم را از نهادهای دولتی و ذیربط دریافت کردهاند؛ اما پرونده پس از دو سال رسیدگی، با صدور قرار عدم صلاحیت به دادسرای تهران ارسال شده است.
دادستان تهران افزود: متهمان در اراضی مذکور اقدامات متعددی نظیر جادهسازی، تسطیح احداث رستوران و ساخت تلهکابین انجام داده و حدود دو هفته پیش که متوجه شدند پرونده وارد مرحله جدی رسیدگی شده است، مبادرت به پیشبینی مراسم افتتاحیه تلهکابین در محل نموده بودند که بازپرس با توجه به مستندات و گزارش ضابطان، دستور توقف عملیات اجرایی در محل را صادر کرد.
جعفری دولتآبادی این پرونده را مشابه پرونده هتل آرینا دانست و اظهار داشت: در پرونده هتل آرینا نیز فردی با اخذ مجوز اقدامات متعددی انجام داده بود و سپس برخی دستگاهها از قوه قضاییه خواستند تا مانع اقدامات بعدی احداث کننده هتل مذکور شود.
دادستان تهران با انتقاد از طولانی شدن زمان رسیدگی به اینگونه پروندهها بهویژه از نظر صدور دستور توقف عملیات اجرایی گفت: در پرونده اراضی شرق استان تهران پس از صدور دستور توقف عملیات اجرایی از سوی بازپرس دادسرای کارکنان دولت، با حضور اینجانب، بازپرس، کارشناسان و متهمان پرونده، از محل بازدید شد و اقدامات متهمان در اراضی بررسی و مراتب صورتجلسه گردید.
وی در مورد ایراد مترتب به نحوه رسیدگی اظهار داشت: این که متهمان اقدام به این حجم از ساختوساز کرده و هیچ مرجعی مانع اقدامات آنها نشده است، موجب میشود که در پی صدور دستور توقف عملیات اجرایی، بهیکباره طلبکار شوند؛ این افراد مدعیاند که در آینده برای 6 هزار نفر اشتغال ایجاد خواهند کرد؛ در حالی که در زمان معاینه محل، تعدادی محدود کارگر ایرانی و افغانی کار میکردند.
دادستان تهران با تأکید بر ضرورت رسیدگی سریع، دقیق و قاطع در پروندههای مهم مانند قتلها، شرارتها و سرقتهای مهم و همچنین تصرفات اراضی، در خصوص ضرورت حضور بازپرس در محل جهت انجام معاینه محلی، اظهار داشت: عدم حضور قاضی در محل بهمانند آن است که دکتر از راه دور و بهصورت ویدئوکنفرانس بیمار را معاینه کند.
وی این رویه را اشتباه دانست و اظهار داشت قضات نباید این گونه اقدامات از جمله معاینه محل را وظیفه پلیس بدانند و آن را به ضابطان واگذار کنند؛ چرا که خسارات ناشی از چنین رویهای متوجه دستگاه قضایی خواهد شد.
جعفری دولتآبادی از معاونان دادستان و سرپرستان نواحی دادسرا خواست در پروندههای مهم شخصاً در محل حضور یابند؛ چرا که این امر حداقل دو فایده مهم را در پی دارد: نخست، تقویت نقش دادستانی و ایجاد امید در مردم نسبت به کارکرد قوه قضاییه در احقاق حق؛ و دوم، حفظ حقوق متهمان