برای دیدن دیگر ویدئو های ارسالی اینجا کلیک کنید
ابرخودرو برقی نیو EP9 توانست با رانندگی پیتر دمبرک و ثبت زمان 44.61 ثانیه، رکورد سریعترین خودروی جادهای در تاریخ فستیوال سرعت گودوود را ارتقا بخشد.
ابرخودروی برقی Nio EP9 سریعترین رکورد زمانی برای خودروهای جادهای را در رویداد صعود تپه گودوود ثبت کرد. این ابرخودرو الکتریکی توانست با ثبت زمان 44.61 ثانیه، رکورد 47.07 متعلق به مکلارن P1 LM در سال 2016 را جابجا کند. ابرخودروی نیو EP9 با هدایت پیتر دمبرک، راننده اسکاتلندی به این مهم دست یافت. رکورد کلی فستیوال سرعت گودوود همچنان با 41.6 ثانیه متعلق به نیک هایدفلد است که با خودروی فرمول یک مکلارن MP4/13 در سال 1999 به نام خود ثبت کرد.
باید اشاره کنیم که ابرخودروی برقی نیو EP9 هم مانند مکلارن P1 LM، یک خودروی تولید انبوه نیست و فقط 16 دستگاه از آنها برای ساخت برنامهریزی شده است. همچنین لاستیکهای استاندارد نیز با توجه به حضور در جادههای تپه گودوود با مدل مسابقهای تعویض شد. با این حال عملکرد خودروی ابرخودرو الکتریکی نیو EP9 باورنکردنی بود و نشان داد که خودروی الکتریکی نیز توان رکوردشکنی در زمینه سرعت را دارد.
در صورتی که فراموش کردهاید، لازم است به شما یادآوری کنیم که ابرخودرو برقی نیو EP9 یکی از سریعترین خودروهای پیست نوربرگرینگ آلمان محسوب میشود. در سال 2017 ابرخودروی نیو EP9 با زمان 6 دقیقه و 45.90 ثانیه به عنوان دومین خودروی جادهای سریع و پس از مکلارن P1 LM قرار گرفت که آن نیز در سال 2017 با زمان 6 دقیقه و 43.22 ثانیه در جایگاه نخست ایستاد.
نیو یک استارتاپ برقی در چین است که قصد دارد به برند تجاری بزرگ در سراسر جهان تبدیل شود. بعد از کسب عنوان قهرمانی این تیم، در مسابقات فرمول E، نیو قصد ساخت یک خودروی ابرخودرو الکتریکی EP9 را داشت.
این ابرخودرو دارای چهار موتور الکتریکی روی هر چرخ است که جمعا، 1،342 اسب بخار قدرت و 1480 نیوتنمتر گشتاور تولید میکنند؛ چنین قدرتی رسیدن به سرعت صفر تا 100 کیلومتر بر ساعت 2.7 ثانیه و نهایت سرعت 312 کیلومتر بر ساعت را ممکن میکند. نیو EP9 طی 7.1 ثانیه به سرعت 200 کیلومتر بر ساعت و طی 15.9 ثانیه به سرعت 300 کیلومتر بر ساعت میرسد.
پس از این ابرخودرو برقی، نیو نخستین خودروی تولید انبوه خود را با نام ES8 در کلاس کراساور برقی، طی سال گذشته عرضه کرد. نیو ES8 با شعاع حرکتی 350 کیلومتر و قیمت پایه 68000 دلار، از موتورهای دوگانه برقی و پکیج باتری 70 کیلووات ساعت بهره میبرد. نیو قصد داری تعویض باتری این خودروی الکتریکی را به مدت 3 دقیقه انجام دهد. چنین خدماتی محدودیتهای مربوط به شعاع حرکتی شاسیبلند ES8 را از بین میبرد. البته استارتاپ چینی باید زیرساختهای لازم را برای ارائه این خدمات عملی سازد. طبق گفتههای مدیران نیو، تحویل شاسیبلند ES8 تا اواخر امسال و پس از آزمایشهای نهایی آغاز خواهد شد.
در حالی که برند نوپای چینی در ابتدا قصد داشت تنها 6 دستگاه ابرخودروی برقی نیو EP9 با قیمت 1.48 میلیون دلاری به بازار عرضه کند، اما سال گذشته این شرکت اعلام کرد که 10 دستگاه دیگر نیز به تیراژ خود اضافه خواهد کرد. هنوز مشخص نیست که بازار فروش این ابرخودروی فوقسریع در ایالات متحده نیز راهاندازی شود، اما احتمالا مدلهایی از آن در آینده نزدیک به گاراژ کلکسیونرهای جهان، راه خواهند یافت.