روابط سیاسی و فرهنگی میان ایران و سوریه در چهار دهه اخیر بر اساس منافع و مصالح مشترک بوده است ولی این روابط در زمینه اقتصادی تاکنون همپای روابط سیاسی و فرهنگی نبوده است تا دو طرف بتوانند در همه ابعاد به اهداف مورد نظر دست یابند.
ایران و سوریه در گذشته قراردادهای همکاری اقتصادی متعدد در زمینه امور تجاری و سرمایهگذاری امضا کرده اند که هیچ کدام به نحو شایسته ای ماندگار و اجرایی نشده است.
تجارت ایران با سوریه از دیرباز وجود داشته است، اما این روابط پایدار نبوده و بحران جنگ در این کشور نیز سبب کاهش سطح روابط اقتصادی بین تهران و دمشق شد.
یکی از دلایلی که تاکنون ایران و سوریه نتوانستند به اهداف مشترک اقتصادی دست پیدا کنند، بحران حدود هشت ساله جنگ علیه سوریه بود که هم اینک بعد از پسابحران و تحولات جدید به دلیل روابط خوب سیاسی بین دو کشور در حال شکل گیری است.
سوریه هم اینک در آستانه پیروزی کامل بر تروریسم است و همین امر سبب شده تا این کشور مرحله جدیدی را آغاز کند که نیازمند بازسازی است و شرکت های ایرانی می توانند با توانمندی بالایی که دارند در این زمینه نقش آفرین باشند.
روابط اقتصادی میان تهران و دمشق با روی کار آمدن دولت دوازدهم به ویژه در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است و هر روز این روابط با سفر هیات های بلند پایه ایرانی و سوری به پایتخت های یکدیگر در حال گسترش است.
اقتضای روابط مستحکم سیاسی، ایجاد و گسترش روابط اقتصادی است و بر این اساس جمهوری اسلامی ایران در حال گسترش همکاری های تجاری بلند مدت با سوریه می باشد.
با توجه به فضای مثبت در روابط ایران و سوریه باید ارتباطات اقتصادی دو کشور به ویژه برای بازسازی سوریه بیش از پیش تعمیق یابد.