آغاز اولین نشست کمیسیون مشترک برجام پس ازخروج آمریکا

اخبار تماشایی
منتشر شده در 04 خرداد 1397

اولین نشست کمیسیون مشترک برجام پس از خروج آمریکا از این توافق هسته ای با حضور نمایندگان پنج کشور در هتل کوبورگ وین آغاز شد.


پس از خروج آمریکا از برجام که به طور یک جانبه و بدون توجه به دیدگاه کشورهای دیگر عضو گروه 1+5 و گزارش های متعدد آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر پایبندی ایران به برجام در 8 می انجام شد، سه کشور اروپایی به علاوه ­­­چین و روسیه از ایران خواستند تا با این وجود در برجام بماند و از ادامه اجرای این توافق با جدیت حمایت کردند.


ایران نیز اعلام کرد تلاش دارد تا پنجره دیپلماسی برخلاف دیدگاه آمریکا که رویکردی تهاجمی مبتنی بر تهدید و تحریم و تغییر رژیم ایران را در پیش گرفته است، بسته نشود. ایران به پنج کشور به ویژه کشورهای اروپایی که از هم پیمانان آمریکا محسوب می شوند چند هفته فرصت داد تا درباره امکان ادامه اجرای برجام و چگونگی آن منهای آمریکا مذاکراتی میان ایران و سه کشور اروپایی و نیز ایران و پنج کشور در چارچوب کمیسیون مشترک برجام به انجام برسد.


محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان هفته گذشته در همین راستا و پیش از مذاکرات ایران و سه کشور اروپایی که به نظر می آید بیشترین تکلیف را برای جبران نبود آمریکا در برجام از نقطه نظر ایران دارند، به دیدار همتایان خود در مسکو و پکن رفت.


مقامات کشورهای چین و روسیه و در برخی موضع گیری ها مقامات اروپایی بر این مساله تاکید دارند، اگر فشارها و تحریم های آمریکا از میزانی قابل جبران و پذیرش فراتر رود و منافع ملی این کشورها را تهدید کند احتمالا امکان حفظ برجام وجود نخواهد داشت.


هم چنین روز جمعه نیز علاوه بر کمیسیون مشترک برجام، دیدارهای دو جانبه دیگر میان هیات ایران و هیات های دیگر برگزار خواهد شد.


سید عباس عراقچی روز پنجشنبه در وین اعلام کرد: ما هنوز به این تصمیم نرسیده‌ایم که در برجام خواهیم ماند یا نه و این امر بستگی به این موضوع دارد که چگونه دیگر اعضای برجام می‌توانند آثار و تبعات خروج یک عضو برجام را جبران کنند، به خصوص کشورهای اروپایی باید به ما بگویند که چگونه در نبود آمریکا و بازگشت تحریم‌های این کشور، می‌توانند منافع ایران را در برجام تضمین کنند.


هم چنین مجید تخت روانچی معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور در گفت‌وگویی هشدار داد: اگر اروپایی‌ها در چند هفته نتوانند تضمین‌های لازم و عینی را به ما بدهند که منافع ما در برجام تامین می شود قطعاً روش‌های دیگری را اعمال می‌کنیم و مشخص می‌شود که حاضر نیستیم در هر شرایطی در برجام بمانیم.


مجید تخت روانچی با اشاره به محدودیت زمانی گفت: روشن است که چند هفته، چند ماه نیست و اگر کسی فکر کند که مثلا می تواند از طریق فرسایشی کردن مذاکرات، موضوع را لوث کند اشتباه کرده است.


تخت روانچی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه در مذاکره با طرف های اروپایی در پی چه تضمین هایی هستیم، تاکید کرد: در قبال پایبندی کامل ایران به تعهدات برجام، تحریم ها باید لغو شود و کشورمان بتواند به فعالیت های اقتصادی که قبلاً در چارچوب محدودیت های تحریمی امریکا، اتحادیه اروپا و شورای امنیت با آن مواجه بود کارهایش را انجام دهد. برای نمونه در فروش نفت، قبل از برجام با محدودیت ها و تحریم هایی مواجه بودیم که پس از برجام این تحریم‌ها رفع شد. اگر تحریم‌های آمریکا برگردد و ما نتوانیم صدور نفت‌مان را مانند الان ادامه دهیم این نقض آشکار برجام و نوعی محدودیت است که نمی‌توانیم قبول کنیم. اگر اروپایی ها ادعا دارند که می توانند از طریق روش هایی که دارند این را تضمین کنند باید به ما بگویند که تضمین‌های عینی چیست.

دیدگاه کاربران