قانون جدید چک و نحوه ثبت در سامانه صیاد

اخبار تماشایی
منتشر شده در 10 فروردین 1400

قانون اصلاح قانون صدور چک توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی در 13 آبان 1397 تصویب شد و در همه این سال‌ها در رسانه‌ها کم‌وبیش به آن پرداخته بودند. حتی بخشی از آن هم قبل از پایان مهلت قانونی توسط خود بانک مرکزی به اجرا رسید. پس چرا حالا این همه خبرساز شده؟ چون پس از گذشت تقریبا 2 سال از زمان تصویب (مدت زمان قانونی ارائه شده به بانک مرکزی برای تهیه زیرساخت‌ها و مقدمه‌های لازم اجرای قانون) حالا به موعد اجرای آن رسیده‌ایم. مهلت قانونی تمام شده و آذرماه باید قانون جدید تمام و کمال اجرا شود.


معطل حساب خالی نمی‌مانید


فایده دیگر قانون جدید چک اعتبارسنجی صاحب دسته چک است. در گذشته هرکسی می توانست حتی با حساب خالی چک بنویسد و طرف معامله‌اش را با وعده پر کردن حساب مدت‌های طولانی بلاتکلیف بگذارد. حالا دیگر از آن خبرها نیست و بانک مرکزی افراد را اعتبارسنجی می‌کند. با این شرایط افراد نمی‌توانند بیشتر از مبلغ اعتبارشان چک صادر کنند.


در گذشته همچنین دریافت کننده چک تنها می‌توانست از حساب متصل به چک برداشت کند و برداشت از سایر حساب‌های صاحب چک مشروط به اجازه قوه قضاییه و فرآیند دشوارتری بود. با قانون جدید چک تمام حساب‌های بانکی افراد به دسته‌چک‌شان متصل است و اگر حساب اصلی متصل به چک خالی بود بانک‌ها اجازه دارند که از تمام حساب‌های صاحب چک در همان بانک (به ترتیب اولویت از حساب جاری حسـاب قـرض‌الحسـنه پس‌انداز حساب سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت و حساب سرمایه‌گذاری بلندمدت) برداشت کنند.


چک راحت‌تر برگشت می‌خورد!


یکی دیگر از ویژگی‌های قانون جدید چک این است که برخلاف گذشته می‌توانید به سرعت مجرم را به دام بیاندازید. چطوری؟ در گذشته اگر فردی چک بلامحل صادر می‌کرد دارنده چک نمی‌توانست اموالش را توقیف یا او را ممنوع‌الخروج کند. او برای این کار مجبور بود دادخواست تنظیم کند و به دادگاه برود تا در نهایت دادگاه چنین حکمی دهد.


حالا این فرآیند حذف شده و افراد می‌توانند بدون ثبت درخواست و حکم دادگاه چک‌هایی را که گواهی عدم پرداخت دارند به دادگستری ببرند و دادگستری به راهنمایی رانندگی و ثبت اسناد دستور می‌دهد که پلاک خودروهای مالک چک و ثبت اسناد سایر اموال مالک چک را به نفع طلبکار ضبط کند.


مراحل گام به گام برگشت زدن چک در قانون جدید


مراجعه دارنده چک به بانک و تقاضای صدور گواهی‌نامه عدم پرداخت


ثبت آنی اطلاعات چک در سامانه چک‌های برگشتی بانک مرکزی و درج کد رهگیری بر روی گواهی‌نامه عدم پرداخت


مراجعه به یکی از دفترهای خدمات الکترونیک قوه قضاییه و ثبت شکایت فقط با داشتن کد رهگیری


بررسی ظاهر چک و تایید صحت آن توسط قاضی پرونده در مدتی کوتاه و صدور اجرائیه


فرصت 10 روزه به صادرکننده چک برگشتی برای تامین موجودی (از زمان صدور اجرائیه)


در صورت تامین نشدن مبلغ ورود به مرحله پیگیری قضایی و صدور حکم توقیف اموال ممنوع‌الخروجی و…

دیدگاه کاربران