وزیر صنعت از تسهیل ترخیص کالاهای وارداتی خبر داد

اخبار تماشایی
منتشر شده در 24 شهریور 1397

بخش خصوصی نسبت به رسوب کالا در بنادر هشدار داده است. امروز وزیر صنعت از تصمیم هیئت وزیران برای تسهیل واردات خبر داد.


رسوب کالا در گمرکات و پیامدهای نامطلوب آن، یکی از هشدارهای رئیس اتاق تهران در نشست اخیر هیئت نمایندگان بود. خوانساری در این نشست از این گفت که 139 هزار کانتینر در بنادر کشور رسوب کرده که 2.5 میلیون تن از آن شامل کالاهای اساسی است. به گفته ریاست اتاق بازرگانی تهران تعدد دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌های اخیر به این مشکل دامن زده است، مشکلی که آثار نامطلوب آن را می‌توان در تعطیل شدن یک‌به‌یک کارخانه‌ها و بنگاه‌های تولیدی دید. خوانساری گفت: «بخش خصوصی، بنگاه‌های اقتصادی، تجار و... به‌صورت کلی هیچ‌کسی واقعاً جرئت نمی‌کند الآن واردات انجام دهد زیرا نمی‌داند در آینده چه اتفاقی رخ خواهد داد؛ آیا اگر امروز وارداتی را از طریق ارز نیمایی انجام دهد فردا به او نمی‌گویند مابه‌التفاوت بین ارز نیما و آزاد را باید پرداخت کند؟ ممکن است دو ماه دیگر ما شاهد بخش‌نامه‌ای باشیم که فعالان اقتصادی را مجبور کند که مابه‌التفاوت ارز نیمایی با آزاد را پرداخت کنند. کارخانه‌های تولیدی عمدتاً نگران تأمین مواد اولیه هستند و عدم قطعیتی که در بازار وجود دارد، مشکلات اساسی را ایجاد کرد است».


دراین‌باره روان‌بخش بهزادیان مدیرکل امور بندری سازمان بنادر در گفت‌وگو با رسانه‌ها از این خبر داد که رسوب کالاهای وارداتی در بنادر بیشتر به دلیل مسائل بانکی و عدم صدور کد ره‌گیری انجام می‌شود. از سوی دیگر اگر فروشنده به دلیل عدم دریافت وجه کالای فروخته‌شده، اجازه انتقال کالا و واگذاری اسناد حمل را صادر نکند، خریدار یا همان واردکننده ایرانی امکان آزادسازی کالا و ترخیص آن را ندارد. بنابراین در این زمینه اقدام عاجل بانک‌ها برای تخصیص ارز موردنیاز الزامی است. این مقام مسئول هم‌چنین نگرانی صاحبان کالا از عواقب بعد از ترخیص در زمینه اعمال مقررات احتکار را از دلایل رسوب دانست و گفت: «صاحبان کالا به همین دلیل ترجیح می‌دهند تا تثبیت قیمت‌ها و ایجاد آرامش در فضای کسب‌وکار، از ترخیص کالا خودداری کنند. ازاین‌رو به بنادر کشور اعلام شد که مهلت توقف کالا را حداکثر دو ماه تعیین کنند تا صاحبان کالا مجبور به ترخیص کالاهای موجود شوند. ضمن اینکه تخفیف تشویقی نیز برای آن‌هایی که ظرف چند روز آینده اقدام به ترخیص کالا کنند اعطا خواهد شد. بعضی دیگر از کالاها مشکل تعهد پرداخت مابه‌التفاوت نرخ ارز را دارند چراکه صاحبان این کالاها به هر دلیلی مایل به تعهد دادن نیستند و درنتیجه اجازه ترخیص آن‌ها از سوی بانک‌ها صادر نمی‌شود».


بر اساس آمار منتشرشده، حجم کالای اساسی رسوب شده در بنادر در شهریورماه سیر صعودی را طی کرده است. میزان رسوب کالاهای اساسی در 4 شهریورماه 1 میلیون و 910 هزار و 260 تن رسیده است. این میزان در 12 شهریورماه 2 میلیون و 188 هزار و 229 تن محاسبه‌شده و در 19 شهریورماه میزان رسوب کالای اساسی در بنادر به 2 میلیون و 392 هزار و 565 تن رسیده است. این آمار که نگرانی‌ها درباره افزایش قیمت کالای اساسی در بازار داخلی را به همراه دارد، در کنار هشدارهای بخش خصوصی درنهایت هیئت‌وزیران را به واکنش واداشت تا درباره مشکلات مربوط به ترخیص کالاهای وارداتی تصمیم بگیرند. امروز شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت در حاشیه مجمع سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران از این گفت که هیئت‌وزیران تصمیم گرفته در یک فرصت یک‌ماهه، کالاهای موجود در گمرکات را بدون انتقال ارز ترخیص کند، اقدامی که برای کمک به تأمین مواد اولیه تولید انجام می‌شود. این انتظار وجود دارد تصمیم دولت در این فرصت یک‌ماهه، با انعطاف گمرک به کمک بنگاه‌های تولیدی بیاید و از سوی دیگر تلاش برای تسهیل ترخیص کالای اساسی، بازار را از آستانه گرانی عقب براند.

دیدگاه کاربران