چگونه با ذهنی متمرکز درس بخوانیم؟

مهرگان
منتشر شده در 18 مهر 1397
  1. با ذهن آماده به سراغ درس خواندن بروید

برای یافتن پاسخ سوال ؛چگونه درس بخوانیم” اول ذهن‌تان را آماده کنید. اگرچه می‌توان درس خواندن را فعالیتی لذت‌بخش یا فرصتی برای یادگیری دانست، اما بسیاری از دانش‌آموزان به درس خواندن به عنوان یک وظیفه‌‌ی اجباری نگاه می‌کنند. این در حالی است که پژوهشگران دریافته‌اند چگونه به سراغ انجام کاری رفتن، به اندازه‌ی خود انجام کار اهمیت دارد. به عبارت دیگر، رویکرد ذهنی صحیح، از ملزومات هوشمندانه‌تر درس خواندن است.


گاهی اوقات غیرممکن است بتوانید ذهن‌تان را برای درس خواندن آماده کنید. شاید با دوست چندین ساله‌تان بگومگو کرده‌اید یا بی‌صبرانه منتظر بازی تیم فوتبال مورد علاقه‌تان هستید یا شاید هم پروژه‌ی خیلی مهمی در دست انجام دارید. در این قبیل موقعیت‌ها توصیه می‌شود دور درس خواندن را خط بکشید، چرا که درس خواندن در چنین شرایطی چیزی جز خط‌خطی کردن اعصاب‌تان نخواهد بود. در عوض، زمانی به سراغ درس خواندن بروید که تمرکزتان به هیچ چیز دیگری جز خود درس معطوف نباشد.


اما برای اینکه راحت‌تر بتوانید ذهن‌تان را برای درس خواندن آماده کنید، چند راهکار داریم:


موقع درس خواندن به چیزهای مثبت فکر کنید و مهارت‌ها و توانایی‌های‌تان را یاد بیاورید.


به عاقبت کار امیدوار باشید. به جای «من یه بی‌عُرضه‌ام. اصلا امکان نداره بتونم واسه این امتحان وقت کم نیارم.» از جملات امیدوارانه استفاده کنید: «شاید یه کمی دیر شده باشه که برسم همه‌ی جزوه رو بخونم، اما از همین حالا هم که شروع کردم، احتمالا می‌رسم بیشترش رو تا روز امتحان تموم کنم.»


نتیجه‌ی ناخوشایندی که در یک امتحان گرفتید، قرار نیست همیشه در همه‌ی امتحانات دیگری هم که قرار است در عمرتان بدهید، تکرار شود. پس به جای «من همیشه گَند می‌زنم.» به خودتان بگویید: «دفعه‌ی پیش خراب‌کاری کردم، اما این بار چی کار می‌تونم بکنم تا نتیجه‌ی بهتری بگیرم؟»


خودتان را با دیگران مقایسه نکنید، چرا که این کار معمولا باعث می‌شود احساس ناخوشایندی در مورد خودتان پیدا کنید.


حتما بخوانید: 8 روش برای تقویت حافظه و یادگیری سریع‌تر


  1. در مکان مناسب درس بخوانید

گاهی دانش‌آموزان مکانی را برای درس خواندن انتخاب می‌کنند که واقعا مناسب تمرکز کردن نیست. مکان‌هایی که حواس‌تان را به چیز دیگری جز درس خواندن معطوف می‌کنند، موجب کاهش کیفیت یادگیری می‌شوند. خیلی وقت‌ها، دانشجویانی که در خوابگاه زندگی می‌کنند، بیشتر از اینکه حواس‌‌شان به درس باشد، به تلویزیون روشن داخل اتاق یا هم‌اتاقی‌های‌شان است.


کتابخانه، سالن مطالعه یا حتی کُنجی خلوت در یک کافه‌ی دِنج از جمله مکان‌های مناسبی هستند که می‌توانید برای درس خواندن در نظر داشته باشید. در این مکان‌ها از نشستن در محلی که پُرسروصداتر و شلوغ‌تر است، خودداری کنید و در خلوت‌ترین محل بنشینید. سعی کنید همیشه چند مکان مناسب در نظر داشته باشید و فقط به همان اولین مکانی که فکر کردید برای درس خواندن‌تان عالی است نچسبید، چرا که شاید بتوانید مکان بهتری هم پیدا کنید. با توجه به اینکه تا پایان دوران تحصیل، مطمئنا به این چنین مکان‌هایی جهت درس خواندن نیاز خواهید داشت، پس حتما یک مکان ایده‌آل برای اوقات مطالعه‌تان دست‌و‌پا کنید.


  1. وسایل مورد نیازتان را جا نگذارید

سعی کنید وسایلی را که حتما مورد نیازتان هستند، جا نگذارید. اگر کتاب‌، برگه‌ یا سایر منابع مورد نیازتان را جا بگذارید، مدام مجبور می‌شوید برای آوردن‌شان در رفت‌وآمد باشید و این یعنی فقط وقت تلف کردن. در صورتی که عادت دارید موقع درس خواندن به موسیقی مورد علاقه‌تان گوش کنید، حتما یک موزیک‌پلیر با خودتان همراه داشته باشید.


بعضی دانش‌آموزان وقتی مکان مناسبی برای درس خواندن پیدا می‌کنند، وسایلی را با خودشان به محل مطالعه می‌برند که لزومی ندارد. مثلا وسایل دیجیتال از جمله لپ‌تاپ و تبلت، علیرغم کاربرد فراوان در یادداشت‌نویسی، باعث حواس‌پرتی هم می‌شوند. بازی کردن، وب‌گردی، چت کردن و ایمیل جواب دادن از جمله کارهای متفرقه‌ای هستند که ممکن است وسط درس خواندن موجب از بین رفتن تمرکز شما شوند. پس از خودتان بپرسید آیا برای یادداشت‌برداری، واقعا به این چنین وسایلی نیاز دارید یا فقط با قلم و کاغذ هم کارتان راه می‌افتد.


حتما بخوانید: چطور مهارت‌های یادگیری خود را افزایش دهیم


  1. رئوس مطالب را یادداشت کنید

و...

دیدگاه کاربران