سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت: حادثه غم انگیز حادثه سقوط هواپیما اوکراینی نباید دستاویز مطامع و ژستهای سیاسی شود .
سید عباس موسوی در واکنش به برگزاری نشست کشورهایی که اتباع آنها در سانحه هوایی غم انگیز اخیر حضور داشتند ضمن ابراز همدردی مجدد با خانواده جانباختگان اظهار داشت: از برخی اظهارنظرها و حتی برگزاری این نشست متعجب شدیم.
وی تاکید کرد: حادثه غم انگیز حادثه سقوط هواپیما اوکراینی نباید دستاویز مطامع و ژستهای سیاسی شود و از همه طرفها درخواست میکنیم بخاطر خانوادههای داغدار اجازه دهند امور با همین روش روان و بیحاشیه ای که در حال انجام است به پایان برسد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران جهت تسلای خانوادههای داغدار و ابعاد انسانی این حادثه همکاری بسیار روان و فراتر از انتظار با هیاتهای اعزامی این کشورها انجام داده است.
موسوی افزود: برای اطلاع عموم و مردم سایر کشورها اعلام میکنیم که تقریبا همه اجساد شناسایی شدهاند و همکاری و بررسیهای فنی با تشریک مساعی و شراکت همه طرفها در جریان است و این گونه همکاریها تا جایی که از نظر قانون و مقررات امکان داشته باشد توسط نهادهای مختلف کشورمان ادامه خواهد یافت.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در ادامه گفت : با اینحال عجیب است وزیر امور خارجه کانادا یک روز پس از انجام امور اولیه و تداوم شناسایی تقریبا همه اجساد و سایر همکاریها چنین بیانیهای خوانده و بیش از آن خواستار دسترسی کنسولی میشود که در همان روز اول حادثه صرفا بخاطر ابعاد انسانی این قضیه اعطا شده است.
موسوی خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران در چند سال گذشته به طرق مختلف به دولت کانادا اعلام کرد صرف نظر از چگونگی شرایط روابط سیاسی دو کشور با توجه به اینکه روابط کنسولی با حقوق افراد در ارتباط است به مصلحت اتباع دو کشور است که نمایندگیهای کنسولی در دو کشور فعال باشند ولیکن دولت وقت کانادا بخاطر مسائل سیاسی و همراهی با آمریکا برای فشار به شهرواندان ایران و ایرانی تبارها حتی حاضر به گفت و گوی مستقیم در این رابطه نشد و اکنون هم معلوم نیست با چه انگیزهای این اظهار نظرها و طلبکاریها انجام میشود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران تاکید کرد: ما از همه طرفها درخواست میکنیم که موضوعات انسانی بخصوص این حادثه غم انگیز را دستاویز مطامع و ژستهای سیاسی نکنند و بخاطر خانوادههای داغدار اجازه بدهند امور با همین روش روان و بی حاشیه ای که در حال انجام است به پایان برسد.
روز گذشته گزارش شد که در بیانیه مشترک وزرای امور خارجه کانادا بریتانیا افغانستان سوئد و اوکراین از مقامات ایرانی خواسته شده "مسئولیت کامل" خود در مورد سقوط هواپیما را قبول کنند . آنها همچنین به لزوم انجام پرداخت غرامت به بستگان قربانیان سقوط هواپیما اشاره کردند.
علاوه بر این وزیران خواستار "تحقیقات مستقل و به دنبال آن برگزاری محاکمات شفاف و بی طرفانه" در این رابطه شدند.
پیش از این اتحادیه اروپا با صدور اطلاعیه ای اعلام کرد که "با توجه به تعهدات برعهده گرفته شده توسط رئیس جمهور روحانی اتحادیه اروپا انتظار دارد که ایران به همکاری کامل ادامه داده و تحقیقات گسترده و شفافی درباره چگونگی وقوع این فاجعه را انجام دهد که با معیارهای بین المللی مطابقت داشته باشد."
یادآور می شود روز 18 دی ماه یک فروند بوئینگ 737 متعلق به شرکت هواپیمایی اوکراین با 176 سرنشین اندکی پس از برخاستن از فرودگاه امام خمینی دچار سانحه شد و سقوط کرد که در پی این حادثه تمام سرنشینان این هواپیما جان خود را از دست دادند. مقامات ایرانی ابتدا هر گونه دخالت در این حادثه را تکذیب کردند اما در 11 ژانویه اعلام کردند که توسط پدافند ایرانی این هواپیما ساقط شده است. وزیر امور خارجه ایران محمد جواد ظریف گفت: این هواپیمای مسافربری ناخواسته به دلیل "خطای انسانی" توسط یک موشک مورد اصابت قرار گرفت. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توضیح داد که سامانه پدافند هوایی این کشور هواپیما را به عنوان موشک کروز شناسایی کرد و اپراتور زمان زیادی برای تصمیم گیری نداشت و او اشتباه تصمیم گرفت.