این خانم محترم 65 ساله 10 سال از آرتروز شدید زانو (زانوی پرانتزی) رنج می برد. جراحان ارتوپد به دلیل شدت خرابی زانوها راضی به جراحی او نشدند و جراحی تعویض مفصل زانو را برای او انجام ندادند. یکی از زانوهای او 62 درجه خم شده بود!
او پس از شنیدن توضیحات جراحان دیگر ناامید شده بود و به این نتیجه رسید که دیگر زانوهایش درمان نمی شود. سالها برای کاهش زانودرد مقدار زیادی دارو خورده بود و تزریق زانو انجام داده بود تا زمانی که با دکتر رشید گنجی ملاقات کرد. پاهای او آنقدر ضعیف بود که تقریبا از اکثر بیماران بیشتر طول کشید که بتواند بدون کمک فاصله کمی را راه برود.
دکتر رشید گنجی با انجام عمل تعویض مفصل زانوبرای هر دو زانوی این بیمار امید به زندگی را به او برگرداند.
بیماری هایی مانند آرتروز (التهاب مفاصل) یا دیگر بیماری های مفصل با آسیب رساندن به لایه ی محافظ غضروف باعث زانو درد و مشکلات حرکتی در بیماران می گردند. همچنین بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی زانوی پرانتزی زانوی ضربدری یا تروما و خونریزی زانو نیز ممکن است نیاز به جراحی تعویض مفصل زانو داشته باشند.
تعویض مفصل زانو که آرتروپلاستی زانو نیزگفته می شود عمل جراحی است که در آن سطوح ساییده و آسیب دیده مفصل زانو برداشته و پروتز جایگزین آن می شود.
خودداری از جراحی نه تنها باعث افزایش زانو درد شدید می گردد بلکه بیمار به مرور زمان نیاز به واکر و حتی گاهی ویلچر خواهد داشت. عقب انداختن عمل همچنین ممکن است انجام آن را در آینده دشوارتر نموده و میزان رضایت بیمار بعد از عمل را کاهش دهد.
اگر بیمار یکی از علائم زیر را دارد توصیه می شود که حتمن به متخصص ارتوپد برای معاینه مراجعه کند ممکن است زانو نیاز به تعویض مفصل داشته باشد.
1- درد شدید زانو و محدودیت فعالیت های روزانه (مانند راه رفتن بلند شدن از صندلی یا بالارفتن از پله ها).
2- درد ملایم یا شدید زانوها در خواب.
3- سوزش زانو به شکل مزمن و ورمی که با استراحت یا دارو درمان نمی شود.
4- درمان های دارویی تزریق فیزیوتراپی آب درمانی یا درمان های دیگر پاسخ گو نباشند.
5-اختلال پای پرانتزی یا پای ضربدری.