شکایت ایران از آمریکا به دیوان دادگستری بین‌المللی

اخبار تماشایی
منتشر شده در 25 تیر 1397

وزیر خارجه ایران از شکایت این کشور به دیوان دادگستری بین‌المللی به دلیل اعمال مجدد تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران خبر داد.


محمد جواد ظریف امروز دوشنبه در توئیتر خود نوشت: «امروز ایران به دیوان دادگستری بین‌المللی شکایت کرد تا آمریکا را به دلیل اعمال مجدد تحریم‌های یکجانبه و غیرقانونی پاسخگو کند».


وزیر خارجه ایران افزود: «ایران در مواجهه با اهانت آمریکا به دیپلماسی و تعهدات قانونی، به حاکمیت قانون متعهد است. لازمست که با عادت نقض قوانین بین المللی توسط آمریکا مقابله شود». انتشار خبر شکایت ایران به دیوان دادگستری بین‌المللی در حالی صورت گرفته که دولت آمریکا 18 اردیبهشت امسال با بهانه‌های واهی، خروج این کشور از توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 را اعلام کرد. وظایف اصلی دیوان بین‌المللی دادگستری مستقر در «لاهه» که رکن قضائی اصلی سازمان ملل است، رسیدگی به اختلافات قانونی میان کشورها، ارائه نظر مشورتی در پاسخ به سوالات حقوقی سازمان‌های بین‌المللی، آژانس‌های تخصصی سازمان ملل و مجمع عمومی سازمان ملل است.


دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا پس از اعلام خبر خروج این کشور از برجام، از قصد واشنگتن برای بازگرداندن تحریم‌های مرتبط به هسته‌ای ایران در دو بازده زمانی 90 و 180 روزه خبر داده بود. به گفته مقام‌های آمریکایی، قرار است این کشور 13 مرداد تحریم‌های طلا و فلزات گرانبها و 13 آبان تحریم‌های بانک مرکزی و نفت ایران را دوباره بازگرداند؛ تحریم‌هایی که واشنگتن طبق توافق برجام متعهد به برداشتن آنها شده بود. با نگاهی به سابقه موجود در رسیدگی به شکایت‌های ارائه شده در دیوان بین‌المللی دادگستری، روند رسیدگی به شکایت‌ها در این دیوان طولانی بوده است. طبق اساسنامه دیوان بین‌المللی دادگستری، رسیدگی به هر دعوی، مستلزم سه مرحله ذیل است:


اول، ابتدا باید دادخواست خواهان دعوی یا موافقتنامه طرفین دعوا به مدیر دفتر دیوان تقدیم و در دفتر مخصوص ثبت شود


دوم، بخش عمده‌ای از جریان رسیدگی به پرونده به صورت کتبی است. به این صورت که خواهان، خواسته خود را به صورت کتبی تقدیم دیوان می‌کند و دیوان آن را به طرف مقابل (خوانده) می‌فرستد و از او جواب می‌خواهد. این مرحله که تبادل لوایح نامیده می‌شود، ممکن است بسیار طولانی شود و طرفین دعوی بارها به رد و بدل کردن لایحه بپردازند


سوم، در مرحله شفاهی وکلا، کارشناسان و نمایندگان طرفین دعوی در جلسه رسیدگی حاضر می‌شوند و به صورت رو در رو و شفاهی با یکدیگر مذاکره می‌کنند

دیدگاه کاربران