روزگاری 300 دلار ارز برای مسافران خروجی از کشور اختصاص مییافت، اما با تصمیمات جدید ارزی و حذف صرافیها از چرخه مبادلات ارزی، ارز برای مسافران خروجی به مقصد کشورهای همسایه 500 یورو و برای کشورهای فرامنطقهای 1000 یورو در نظر گرفته شده است.
پس از افزایش میزان ارز برای مسافران و نوسانات نرخ ارز در بازار، حالا داستان سودجویی در این بازار شکل دیگری پیدا کرده است: برخی آژانس های مسافرتی به ازای سفر رایگان، ارز مسافران را خودشان دریافت می کنند.
یکی از متصدیان آژانس های مسافرتی می گوید : شما برای رفتن به سفر، فقط باید بلیط تهیه کنید و هزینه خروج از کشور را نیز خودمان پرداخت می کنیم اما شما به محض اینکه مهر خروج از کشور در گذرنامه تان قید شد و هزار یورو را از شعبه بانک ملی گیت خروجی دریافت کردید، باید این هزار یورو را به همکاران آژانس ما تحویل دهید و با این شرط، سفر شما رایگان خواهد بود.
با یک حساب سرانگشتی متوجه می شویم که این اقدام آژانس های مسافرتی از سر دلسوزی نیست بلکه سود هنگفتی به جیب خواهند زد بطور نمونه مسافری که برای یک سفر 7 روزه سه میلیون تومانی، هزار یورو ارز دولتی دریافت می کند آژانس مورد نظر با دریافت این ارز و فروش آن در بازار آزاد، 10 میلیون تومان نصیبش می شود که با حذف هزینه انجام شده، سود بی حساب و کتابی عایدش شده است.
امیرپویان رفیعی شاد دبیر انجمن صنفی دفاتر سفر و گردشگری استان تهران در این باره می گوید: این اقدام از سوی برخی آژانس های غیر مجاز انجام گرفته اما ما برای جلوگیری از آن شرکت های زیرمجموعه را از هرگونه تبلیغات این چنینی منع کرده ایم ضمن اینکه فعالیت آژانس ها را نیز رصد می کنیم .
در این باره مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران معتقد است: پیامک های تبلیغاتی تورهای مسافرتی فریبنده است یعنی اعلام می کنند برای سفر یک هفته ای به مالزی در یک هتل 4 یا 5 ستاره فقط دو و نیم میلیون تومان هزینه می گیرند که اگر دو نفر به این سفر بروند 5 میلیون تومان هزینه شان خواهد شد و اگر دو هزار یورو را که دریافت می کنند در بازار آزاد به فروش برسانند علاوه بر کل هزینه سفر، یک میلیون تومان هم برایشان خواهد ماند .
این روزها اما بازار آژانس های مسافرتی با تبلیغات اغوا کننده، داغ است. متصدی یکی از آژانس های مسافرتی برنامه خود برای مسافران خروجی را این گونه می گوید که برای اقامت هفت شب و هشت روز در تایلند، سه میلیون و 50 هزار تومان هزینه نیاز است همچنین متصدی دیگری هزینه سفر یک هفته ای به ترکیه را دو میلیون و 780 هزار تومان اعلام می کند .
با توجه به وضع کنونی اقتصاد تخصیص های ارزی مانند ارز مسافری، منطقی به نظر نمی رسد. رویکردی که غلامحسین شافعی رئیس اتاق بازرگانی ایران می گوید ارز 4200 تومانی باید به مصارف تامین کالاهای اساسی کشور برسد.
احمد اصغری رئیس کمیسیون گردشگری اتاق ایران نیز معتقد است: کسانیکه برای گردش و یا تفریح به سفر خارجی می روند حتما از تمکن مالی لازم برخوردارند که به ارز دولتی نیاز نداشته باشند بنابراین اختصاص ارز به اینگونه مسافران عدالت اجتماعی و برنامه ریزی تصمیم سازان ارزی کشور را بر هم می زند .
وجود بازار غیر رسمی ارز موجب شده سیاستهای ارزی دولت از جمله تخصیص ارز مسافری به نتیجه دلخواه نرسد به نظر گام اول برای نتیجه بخش شدن سیاست های ارزی دولت ، تشدید نظارتها و برخورد قاطع با دلالان و سوداگران در بازار غیررسمی ارز است.