حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران عصر سهشنبه در حاشیه هفتاد و سومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل، با رهبران شماری از کشورهای جهان از جمله بریتانیا، فرانسه، بلژیک و نروژ دیدار کرد.
عمده محور این گفتگوها علاوه بر برجام و ضرورت حفظ آن، چگونگی ادامه همکاریهای اقتصادی ایران با این کشورها با وجود تحریمهای آمریکا و همچنین همکاری مشترک برای مبارزه با تروریسم بود.
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه
آقای روحانی در دیدار با همتای فرانسوی خود برای توسعه همکاریهای دوجانبه در موضوعات مورد علاقه دو کشور از جمله انرژی و اقتصاد به گفتگو پرداخت.
رئیس جمهوری فرانسه نیز ضمن تاکید بر حمایت فرانسه از برجام و تسلیت به دلیل کشته شدن شماری از شهروندان ایران در حادثه تروریستی اهواز، تعامل و گفتگو با ایران را «به عنوان کشوری تاثیرگذار در منطقه» در مسیر مبارزه با تروریسم جهانی مهم دانست و گفت: «باید تلاش کنیم با گسترش همکاریها، در برابر تروریسم و یکجانبهگرایی در جهان بایستیم.»
ترزا می، نخستوزیر بریتانیا
آقای روحانی در دیدار با ترزا می، نخستوزیر بریتانیا با تاکید بر تلاش مشترک ایران و اروپا برای حفظ و اجرای برجام، از موضع واحد امضاکنندگان اروپایی برجام در حمایت از این توافق بینالمللی ابراز خرسندی کرد و گفت: «باید تلاش کنیم با توسعه همکاریها و رایزنیها به چارچوب عملی مناسب برای حفظ و اجرای کامل این توافق بویژه در بخشهای اقتصادی دست پیدا کنیم.» او با اشاره به پایبندی ایران به تعهدات خود در چهارچوب برجام افزود: «در توافقات چندجانبه، باید عمل به تعهدات از سوی طرفین، تعادل و توازن داشته باشد.»
آقای روحانی همچنین به تمایل ایران برای توسعه همکاریهای دوجانبه با بریتانیا اشاره کرد و افزود: «گسترش همکاریهای بانکی دو کشور میتواند موجب توسعه روابط اقتصادی، تجاری و سرمایهگذاری فیمابین باشد.»
ترزا می نیز در پاسخ، ضمن تسلیت حادثه اهواز که منجر به مرگ 24 تن از شهروندان ایران شد، بر ضرورت حفظ برجام در تمامی ابعاد آن و ادامه تلاشهای تهران-لندن در این راستا تاکید کرد. او همچنین خاطرنشان کرد که کشورش از توسعه همکاریها با ایران در بخشهای مختلف استقبال میکند.
ارنا سولبرگ، نخستوزیر نروژ
آقای روحانی در دیدار با ارنا سولبرگ، نخست وزیر نروژ با اشاره به خروج آمریکا از برجام گفت: «مشکل کنونی صرفا مربوط به ایران و آمریکا نیست زیرا دولت کنونی آمریکا در برابر قطعنامه شورای امنیت که به اتفاق آراء و از جمله رای مثبت خود این کشور تصویب شده، ایستاده و آن را نقض کرده است.»
نخستوزیر نروژ در پاسخ با تاکید بر قصد کشورش برای گسترش همکاریها با ایران گفت: «امیدوارم همگان بتوانیم از برجام به عنوان مبنای توسعه مناسبات استفاده کنیم... برای ما تداوم برجام برای بهبود مناسبات بسیار مهم است و متاسفانه موضوعات سیاسی به این توافقنامه خوب لطمه زده است.»
خانم سولبرگ افزود: «به آژانس و گزارشهای این نهاد بینالمللی درباره برنامه هستهای ایران ایمان داریم و خرسندیم که ایران به تمام تعهدات خود در برجام عمل کرده است... ما نیز به عنوان عضوی از اتحادیه اروپا در پی اقداماتی هستیم که باوجود تحریمهای آمریکا، روابط با ایران گسترش یابد.»
شارل میشل، نخستوزیر بلژیک
شارل میشل، نخستوزیر بلژیک در ملاقات با حسن روحانی گفت: «بلژیک طرفدار چندجانبه گرایی است و از هیچ تلاشی برای حفظ برجام دریغ نکرده است و امیدواریم مفاد توافق برجام به طور کامل محقق شود.»
او با اشاره به اینکه «از زمان پایان جنگ جهانی دوم بیسابقه است که اروپا با روسیه و چین برای حفظ یک توافق متحد شده باشد» افزود: «با وجود فشارهای سیاسی و اقتصادی آمریکا، اراده اتحادیه اروپا ایجاد ساز و کار جدید مالی برای تقویت روابط اقتصادی و تجاری با ایران است... اروپا به دنبال یک سیستم پرداختی جایگزین است تا به شرکتها برای سرمایه گذاری در ایران اطمینان دهد.»