برای تماشای ویدیو های بیشتر از طبیعت و گردشگری ایران ، اینجا را کلیک کنید
چاله سنبک در استان اصفهان واقع است. چاله سنبک در 7 کیلومتری شمال شرقی شهرستان آران و بیدگل در دل ماسه های روان منطقه بند ریگ و در جنوب غربی کویر مرنجاب واقع است. برای دسترسی به این چاله باید خیابان صباحی شرقی آران و بیدگل را تا انتها طی کرد. سپس در آخرین میدان به سمت شمال در جاده خاکی حرکت کرد و پس از طی 3٫3 کیلومتر، درست قبل از اولین پیچ جاده خاکی به سمت غرب وارد جاده منشعب فرعی دیگری شد. جاده مورد اشاره پس از 6 کیلومتر به چاله های سنبک منتهی میگردد. شایان ذکر است بعد از چاله ها ادامه مسیر به منطقه چاه کنجه و مسیر اصلی کویر مرنجاب منتهی می شود. حر کت در این مسیر نیاز به خودرو کمک دار دارد.
از جمله ویژگیهای بارز این منطقه، کاشت هندوانه در این منطقه در داخل محوطههایی گود موسوم به چاله است. کشاورزان در این چالهها، با حفر یک متر یا یا یک مترونیم از کف زمین به آب شیرین میرسند و از آن برای کاشت هندوانه استفاده میکنند. در این باره باید گفت که خاصیت هندوانههای این منطقه در درمان بیماریهای کلیوی و پروستات اثبات شده، چرا که هندوانههای این منطقه، دارای آب زیادی است. فصل برداشت هندوانه، صد روز پس از عید نوروز یعنی حدودا اواخر خرداد ماه و دهه نخست تیر ماه است. شیب زمین از دامنه کوه های کرکس به طرف بیابان ادامه دارد، و وجود لایه های سخت زمین که باعث ایجاد مخازن آب زیر زمینی می شود در نزدیک سطح زمین ، باعث شده منطقه چاله سنبک دارای مخازن آبهای زیرزمینی نزدیک به سطح باشد. هندوانه بعلت دارا بودن مقدار زیادی آنتی اکسیدان در درمان بیماریهای التهابی یا ورم مفاصل ، روماتیسم و آرتروز زانوها خیلی مناسب است و یعلت دارا بودن مقدار زیاد آب باعث رفع تشنگی و عطش می شود و دارای پتاسیم بالا است و در فصل تابستان باعث جبران از دست دادن املاح معدنی بدن بدنبال تعریق می گردد. وجود پتاسیم بالا در پیشگیری از بیماریهای سرطان و زوال عقل موثر است ولی یعلت وجود قند (فروکتوز) برای بیماران دیابتی مفید نیست.
از دوران باستان تا کنون کشاورزان از این ویژگی برای کاشت دیم استفاده می کرده اند. ولی بعلت حضورفراوان ریگهای روان بیابان در منطقه و غفلت ازتثبیت آنها، با هر طوفان یا باد شدید، مقدار زیادی از ماسه های روان به داخل چاله ها سرازیر می شود و هر سال قبل از کشت باید شن های روان با بیل و بصورت دستی به بالای چاله آورد ه شود که کاربسیارسختی است. در قدیم برای رفتن به چاله سمبک باید پیاده و با پای برهنه از ریگزارها عبور می کردند. با توجه به طبیعت خشن بیابان در تابستان، بیشتر شبها و در نور ماه حرکت میکرده اند و درهر سفرخصوصا مواقع آماده سازی چاله ها برای کشت، چند شبانه روز در چاله اقامت می نموده اند. در چاله ها محصولاتی چون هندوانه، خربزه، پنبه و گل آفتابگردان کشت می شده است، اما بهترین محصولی که خوب جواب داده و بیشترین سطح تولید را داشته، هندوانه است.