## درمان سرماخوردگی با طب سنتی
سرماخوردگی یکی از شایعترین بیماریهای بشر در طول زندگی است و علائمی همچون آبریزش بینی، زکام، سرفه، گلودرد و عفونت سینوسها دارد. در طب سنتی، این ترشحات را که از بینی خارج میشود، زکام وترشحات پشت حلق را نزله مینامند. این ترشحات موادی بیماریزا هستند که باید پاک شوند و به هیچ وجه نباید مانع خروج آنها شد.
استفاده از گیاهان خلطآور، ضدعفونی کننده و نرم کننده سینه و ضد آبریزش بینی به اشکال مختلف، نظیر جوشانده، بخور، ملین و...در گذشته بسیار مرسوم بوده است. اما هرگونه دارویی که مانع آبریزش بینی در هنگام سرماخوردگی شود، مضر است و باعث احتباس ترشحات در بدن و غلیظ شدن و تبدیل آنها به نزله میشود که نزله خود عامل بیماریهای گوناگون میباشد.
معمولاً ابتلا به سرماخوردگی هنگام شروع سردی هوا (دگرگون شدن هوای پاییز) شروع میشود و بعد از آن ذاتالجنب، ذاتالریه، گرفتگی صدا، گلودرد، پهلودرد، پشتدرد، بیماری عصبی و سردرد مزمن پدید میآید و ممکن است حتی به سکته و صرع هم بینجامد.
همه این بیماریها از محبوس شدن و افزایش مواد بلغمی در بدن ایجاد میشوند؛ حال سؤال این است که؛ این مواد بلغمی از چه پدید میآیند؟ لازمه پاسخ به این سؤال، شناخت اجمالی از اخلاط چهارگانه است که پیشتر به آن پرداختهایم اما بهاجمال باید گفت که مواد بلغمی در معده تولید میشوند و با تبخیر این مواد بهسمت مغز و برخورد سردی هوا از بیرون بدن با سطح پوست، آن بخاراتِ متصاعدشده در مغز منعقد شده و جاری میگردند و با عنایت پروردگار از مجاری بینی و دهان خارج میشوند که اگر مانع خروج آن نشویم به سلامتی بدن خود بهصورت ریشهای کمک کردهایم. برای تکمیل درمان سرماخوردگی باید از همان ریشه یعنی معده و کبد مشروع کنیم و بسته به مزاج جبلی و سرشتی فرد از موارد زیر بهصورت مفرد یا ترکیبی بهره میبریم:
و به صورت موضعی میتوان از موارد زیر استفاده کرد:
## درمان سرماخوردگی با جوشانده
برای زکامی که در فصل زمستان روی می دهد، جوشانده ای مرکب از گیاه زوفا، شیرین بیان و انجیر (به میزان مساوی) تهیه و سپس صاف کنید و با کمی ترنجبین شیرین کرده و روزی دو لیوان بنوشید. خوردن آش جو یا ماش با اسفناج، کدو، گشنیز، و چغندر نیز مناسب است. میتوانید به عنوان غذا، حریرهای با سبوس گندم، مغز بادام و عسل درست کرده و میل کنید. همچنین به جای آب از شربت گرم عسل و گلاب استفاده کنید.
دم کرده پونه کوهی و آویشن شیرازی در فصل پاییز و زمستان بسیار مناسب بوده، خاصیت ضد عفونی کنندگی داشته و برای سرماخوردگی نیز بسیار مفید است. این دمنوش را می توان با مقداری عسل مخلوط نموده و روزانه چند نوبت میل نمود.
## درمان سرماخوردگی با عسل و لیمو
اگر میخواهید کمتر سرما بخورید، هر روز صبح سه لقمه عسل با موم بخورید (طب الرضا)؛ چرا که آنتیاکسیدان فراوانی در موم عسل وجود دارد. و پژوهشهای جدید نشان داده است که با گرفتن موم از عسل، بسیاری از خواص سودمند آن کاهش مییابد. مقداری سیاهدانه را در سرکه خیسانده بعد آنرا مثل اسفند دود کنید و دود آن را استنشاق کنید.
علت اصلی سرفه مخاطی است که در اثر التهاب ایجاد میشود و برای دفع آنها لازم به سرفه کردن است. شیرینی عسل باعث تحریک غدد بزاقی شده و دفع مخاط را راحت تر میکند. همچنین اثر ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی عسل از شکل گیری مجدد مخاط بیشتر جلوگیری می نماید، در نتیجه سرفه ها و التهاب گلو رو تا حدی کاهش میدهد. همچنین لیمو به افزایش ایمنی بدن در برابر عفونت ها کمک کرده و ترکیب مقداری آب گرم به همراه کمی عسل و آب لیمو ترش تازه میتواند در رفع علائم سرماخوردگی تاثیر خیلی خوبی داشته باشد و التهاب گلو را کاهش داده و مخاط رو دفع نماید. درصورت مصرف ناشتا، این شربت خواص بی نظیری همچون سم زدایی دارد.