حفظ تعادل زندگی در دوران تحصیل، کار چندان آسانی نیست، اما اگر بتوانید تعادل بیشتری در زندگیتان برقرار کنید، امورات زندگی برایتان آسانتر میشود. مثلا اگر همهی وقتتان را به رفیقبازی اختصاص دهید، تعادل زندگیتان به آسانی به هم میریزد. وقتی زندگیتان از تعادل خارج شود، انجام فعالیتهایی مثل درس خواندن که در حوزهی توجهتان نیستند، سختتر و سختتر میشود. نه اینکه مجبور باشید همهی وقتتان را درس بخوانید، بلکه برعکس، با خانواده و دوستانتان خوش بگذرانید و به علائق غیردرسیتان هم برسید، فقط مهم این است که تعادل را رعایت کنید. البته، پیدا کردن نقطهی تعادل زندگی چیزی نیست که یاد دادنی باشد. این مهارت در طول زندگی و در اثر تجربه به دست میآید.
علاوه بر حفظ تعادل زندگی، یادتان باشد به سلامت جسمی خود نیز توجه داشته باشید. مثلا مرتب ورزش کنید و سالم غذا بخورید. قدم زدن تا مدرسه، انتخاب خیلی خوبی است، اما به شرط اینکه پیادهروی تا مدرسه، یکی دو ساعت طول بکشد. ویتامینها و گیاهان دارویی اگرچه فایدههای زیادی دارند و شاید به طور موقتی کمکتان کنند، اما به هیچوجه نباید به عنوان جایگزین وعدههای غذایی منظم و ورزش روزانه مصرف شوند. به عبارت دیگر، ویتامینها و گیاهان دارویی، مکمل رژیم غذایی روزانه هستند نه جایگزین آن. گفته میشود گیاهان دارویی از جمله جینکو، جینسینگ و گوتو کولا (آب قاشقی) در تقویت تواناییهای ذهنی نظیر تمرکز، هوشیاری و حتی هوشمندی تأثیر بسزایی دارند، اما این تأثیر کاملا نسبی است. بعضیها به اشتباه فکر میکنند اگر خودشان را به جوشانده و از این چیزها ببندند، دیگر لازم نیست زیاد درس بخوانند.
هر معلمی انتظارات متفاوتی از دانشآموزانش دارد. برای شروع، همین که در کلاس یادداشت بنویسید، خوب گوش کنید و تا حد امکان غیبت نداشته باشید، کافی است. اما بد نیست گاهی هم خارج از وقت کلاس با معلمتان مشورت کنید. مثلا اگر میدانید مبحث سختی در پیش دارید، قبلا از اینکه به مبحث مورد نظر برسید، از معلمتان در مورد پیشنیازها سؤال کنید و بپرسید چه انتظاراتی دارد. بیشتر دانشآموزان در مباحث درسی دشوار، ضعیف عمل میکنند، اما اگر به عنوان یک دانشآموز از میزان دشواری هر مبحث، جلوتر مطلع باشید، بهتر میتوانید خودتان را مهیا کنید. همچنین اگر در درسی، نمرهی خیلی پائینی گرفتید، حتما از معلمتان مشورت بگیرید. سعی کنید اشتباهاتتان را بفهمید و ببینید چطور میتوانید در امتحانات بعدی، جلوی تکرار این اشتباهات را بگیرید.
یادتان باشد توضیحات شفاهی معلم و مطالبی که روی تخته مینویسد یا به وسیلهی پروژکتور نمایش میدهد، درخور توجه هستند. نکاتی را که روی تخته نوشته شدهاند، یادداشت کنید. هنگام یادداشتنویسی، به توضیحات شفاهی معلمتان هم گوش کنید. اغلب دانشآموزان وقتی مشغول نوشتن میشوند، دیگر به صحبتهای معلم گوش نمیکنند و به همین دلیل، نیمی از درس را از دست میدهند.
امیدواریم حالا که با طرز صحیح درس خواندن آشنا شدید، در سال تحصیلی جدید موفقتر عمل کنید. اما ای کاش، هدفتان فقط قبولی در امتحانات نباشد، بلکه دوران مدرسه و دانشگاه را فرصتی برای آموختن مهارتهای زندگی ببینید.