اسحاق جهانگیری در سیزدهمین کنگره جغرافیای ایران که در سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح برگزار شد افزود: آنچه کشور را تهدید می کند، کسانی و یا گروه هایی هستند که اعتماد و امید مردم را به عنوان بزرگ ترین سرمایه های اجتماعی کشور نشانه گرفته اند.
وی اضافه کرد: مردمی که از آینده مأیوس باشند، هیچ کاری نمی کنند و ممکن است به اقدامات پرخاشگرانه روی آورند.
معاون اول رئیس جمهور تاکید کرد: منتقدان و معترضان به نظام، نباید موضوع و سوژه امنیت کشور باشند، زیرا دولت مردمسالار از این موضوع آسیب نمی بیند.
آقای جهانگیری با بیان اینکه بر روی مجموعه ای از مسائل کشور تفاهم وجود دارد اما ابعاد آن گاهی دقیق دیده نمی شود گفت: امروز همه پذیرفته اند که توسعه پایدار و همه جانبه برای کشور به دلایل متعدد ضرورت جدی است.
وی ادامه داد: در دوران حیات ما توسعه را یک توسعه فیزیکی می دیدیم که چند واحد صنعتی ایجاد شود؛ به عنوان نمونه صنعت فولاد که در اصفهان راه اندازی شد، امروز گفته می شود آب شرب مردم را قطع می کنند تا به فولاد بدهند و یا فولاد را به منطقه ای آورده اند که آب نداشته است.
معاون اول رئیس جمهور به مشکلات موجود در شهر تهران نیز اشاره کرد و گفت: در کلانشهر تهران نیز به این نتیجه می رسیم که ده ها و صدها موضوع با سلامت مردم درگیر است؛ از جمله مسائل زیست محیطی و حاشیه نشینی، بنابراین زمانی که به توسعه فکر می کردیم به ابعاد آن توجه نشده است.
آقای جهانگیری افزود: البته بعد از پیروزی انقلاب برای رسیدگی به روستاها و مناطق محروم کارهای بزرگی انجام شده است اما هنوز خیل مهاجرت جمعیت از روستاها به شهرها را مشاهده می کنیم؛ چهل سال از پیروزی انقلاب می گذرد و هیچ دولتی نبوده است که جهتگیری آن، توجه به مناطق محروم نبوده باشد اما آیا یکی از مناطق محروم ما از این وضع خارج شده است که همچنان به آنها می گفتیم محروم؟ باز هم می گوییم محروم و هنوز در دستور کار دولت ها هستند.
وی ادامه داد: ضعف جدی این است که بخش وسیعی از علومی که در توسعه موثر بوده اند یا خود حضور پررنگی نداشته اند و یا دولت و تصمیم گیران از آنها خوب استفاده نکرده اند.
معاون اول رئیس جمهور به مسأله کم آبی در کشور نیز اشاره کرد و گفت: امروز مسأله کم آبی، کشور را تهدید می کند و وقتی بحث مسائل زیست محیطی مطرح می شود، می گویند بحث توسعه اولویت است.
آقای جهانگیری ادامه داد: موضوع بیکاری نیز از دیگر مسائلی است که جز با افزایش سرمایه گذاری نمی شود از آن عبور کرد و امروز به مسأله جدی کشور تبدیل شده است.
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: توسعه همه جانبه وقتی می تواند وجهه خود را کامل کند که با آینده نگری کشور همراه باشد؛ رشته های دانشگاهی در توسعه همه جانبه سهم خود را دارند.
آقای جهانگیری با تاکید بر اینکه نباید به علم جغرافیا به عنوان علم نظری نگریسته شود گفت: جغرافیا در دنیا به عنوان مسائل سیاسی و ژئوپلیتیک موضوع قابل توجهی است.
وی با اشاره به موقعیت جغرافیایی ایران و جنگ های رخ داده در اطراف آن افزود: صاحبنظران رشته های جغرافیا، نقش زیادی در آینده کشور دارند؛ به همه دستگاه هایی که در این زمینه مسئولیت دارند تاکید می کنم در تعامل و ارتباط نزدیک با صاحبنظران علم جغرافیا مشکلات را بررسی و حل و فصل کنند.
معاون اول رئیس جمهور بیان کرد: اگر گفته می شود چابهار منطقه محرومی است امروز با نگاه به فرصت های این منطقه می بینیم استعدادهایی را که خداوند در آن قرار داده است می تواند باعث فرصت های توسعه ای کشور شود.
وی تصریح کرد: دشمنان با همین شرایطی که داریم و فرصت های موجود، تلاش می کنند ایران را از پرداختن به آن برای دستیابی به توسعه بر حذر دارند.