برای دیدن دیگر ویدئو های ارسالی اینجا کلیک کنید
تلسکوپ فِرمی از سال 2008 به منظور کشف پرتوهای گاما و ارائهی نقشهی کاملی از توزیع این پرتوها در آسمان، در مدار زمین قرار گرفته است.
تلسکوپ فرمی، یک رصدخانهی فضایی است که برای بررسی فرکانسهای پرانرژی کیهان یعنی پرتوهای گاما طراحی شده است. این تلسکوپ با مشارکت ناسا، وزارت انرژی ایالاتمتحده و چند شریک در ایالاتمتحده و در سطح بینالمللی راهاندازی شده است. مأموریت این تلسکوپ در سال 2008 شروع شد و تا میانهی 2018 به فعالیت خود ادامه داده است.
## توسعه و طول عمر
در سال 2000، بررسی و پژوهشهای آکادمیهای ملی دهسالهی علوم (که به شناسایی اولویتهای بالای جامعهی علمی برای پژوهشهای سالهای آینده میپردازد) باعنوان مأموریت بررسی پرتوهای گاما به نقل از ناسا به اولین اولویت یکی از پروژههای متوسط تبدیل شد.
دانشمندان فِرمی را دنبالهروی رصدخانهی اشعهی گامای کومپتون میدانستند که بین سالهای 1991 تا 1999 فعال بود. به نقل از ناسا، میدان دید و قابلیتهای بررسی آسمانی فرمی دو برابر بیشتر از واسطههای کومپتون و 30 برابر حساستر از آن است. فِرمی بهعنوان مکملی برای رصدخانهی Neil Gehrels Swift طراحی شد؛ Swift برای بررسی موقعیتهای انفجاری پرتوی گاما و همینطور پس فروزش آن بهینهسازی شده است.
این نقشهی آسمانی از کیهان توسط ستارهشناسان و بر اساس دادههای جمعآوریشده از تلسکوپ فضایی پرتوی گامای فرمی رسم شده است. این نقشه پرتوهای گامای آشکارشده توسط این تلسکوپ را از سال 2008 تا 2017 نمایش میدهد.
فِرمی که حاصل همکاری ناسا و بخش انرژی ایالاتمتحده است به پژوهشهای مشترک درزمینهی اخترفیزیک و فیزیک ذرات میپردازد. شرکای بینالمللی شامل کشورهای فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و سوئد و مؤسسههای دیگر هم در این پروژه با ایالاتمتحده به همکاری پرداختهاند. هزینهی این مأموریت 690 میلیون دلار بود (مشارکت 600 میلیون دلاری ایالاتمتحده و 90 میلیون دلاری بینالمللی).
فرمی (با نام قبلی تلسکوپ فضایی بزرگ پرتوی گاما (GLAST)) برای قرار گرفتن در مدار عملیاتی خود، در تاریخ 11 ژوئن 2008 با موشک Delta II Heavy از ایستگاه نیروی هوایی Cape Canaveral پرتاب شد. این تلسکوپ با ارتفاع تقریبی 350 مایلی (560 کیلومتری) از سطح در مدار زمین قرار گرفت و هر نود دقیقه به دور سیاره میچرخد. به نقل از ناسا:
دلیل انتخاب این مدار حداقلسازی آثار ذرات بارداری است که زمین را احاطه کردهاند، این ذرات منجر به تولید سیگنالهای ناخواستهی پسزمینه در آشکارسازها میشوند و درعینحال طول عمر کامل مأموریتها را تضمین میکنند.
فِرمی برای پنج تا ده سال فعالیت طراحی شده بود. این مأموریت در ژوئن 2018 دهمین سالگرد فعالیت خود را گذراند و هنوز در میانهی 2018 فعال است و انتظار میرود تا پاییز 2018 به فعالیت خود ادامه دهد..