نشستی تحت عنوان پناهندگی و تروریسم با حضور کارشناسانی از اروپا، آفریقا و آسیا در حاشیه سی و نهمین اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو برگزار شد. در این نشست رابطه پناهندگی و تروریسم و آثار متقابل این دو مقوله با یکدیگر و چگونگی سوءاستفاده تروریست ها از موضوع پناهندگی برای گسترش اقدامات تروریستی گفت و گو شد.
ریکاردو برتسکی رئیس مرکز اطلاعات و امنیت اروپا در این باره گفت وضعی که اکنون در ادلب سوریه شاهدیم نشانگر بحران اقدامات بشردوستانه است.
وی افزود مشخص است اتحادیه اروپا با میزبانی از تروریست ها کنوانسیون 1951 میلادی را نقض می کند و بین سال های 2013 تا 2017 به تروریست هایی که از سوریه آمده بودند، پناهندگی اعطا کرد.
وی با اشاره به اینکه این اقدامات به حملات تروریستی در اروپا منجر شده است؛ گفت اتحادیه اروپا وظایف خود را نادیده گرفت، هرچند که قربانیان زیادی را به جای گذاشت. در سال 2015 در مجموع 211 حمله تروریستی موفق یا خنثی شده از سوی کشورهای اروپایی گزارش شد که به قربانی شدن 151 نفر و مجروح شدن بیش از 360 تن منجر شده بود و این فساد باید امروز پایان پذیرد و ریشه کن شود.
دنیل دی پاولیس از بنیاد اروپایی مطالعات جنوب آسیا گفت ارتباط پناهندگی و تروریسم واقعی است چرا که پناهندگان در خطر افراط گرایی قرار دارند. از سال 2013 تا 2017 حملاتی در کالیفرنیا، پاریس، لندن و بروکسل اتفاق افتاد و مشخص شد بعضی از این تروریست ها از از طریق مهاجرت وارد کشورهای دیگر شده اند.
دکتر ابراهیم گل استاد دانشگاه تهران از دیگر سخنرانان این نشست گفت امروزه می دانیم مفاد کنوانسیون پناهندگان درباره افرادی که ضد صلح و بشریت مرتکب جنایت شده اند، اجرا نمی شود.
وی گفت ما از مفهوم جنایت جنگی آگاه هستیم و این جنایت ضد بشریت و صلح است. اسناد بین المللی زیادی به این مفهوم اشاره دارد و موارد زیادی در دادگاه های بین المللی داریم.
منصوره کرمی، نایب رئیس انجمن دفاع از قربانیان تروریسم نیز در این باره گفت براساس کنوانسیون 1951 ژنو، اعطای پناهندگی به افرادی که مرتکب اعمال جنایی و ضد بشری شده اند مستثنا شده است. ولی متاسفانه در این سال ها شاهد هستیم اعضای گروه های تروریستی ضمن اخذ پناهنگی در کشورهای اروپایی و حضور در مجامع حقوق بشری قوانین بین المللی را به سخره گرفته اند. کسانی که بارها در رسانه های مسئولیت تروریستی اعمال خود را پذیرفته اند اکنون در کشورهای اروپایی به راحتی فعالیت های خود را دنبال می کنند.