رئیسجمهور عراق با اشاره به روابط تاریخی عراق و ایران پایبندی این کشور به تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران را دشوار توصیف کرد.
فواد معصوم، رئیس جمهور عراق در یک گفتوگوی تلویزیونی در رابطه با تحریمهای آمریکا علیه ایران گفت: عراق همسایه ایران است و روابط میان دو کشور جدید نیست بلکه تاریخی است، شرایط عراق و طبیعت روابط و منافع مشترک با ایران باعث میشود که پایبندی عراق به تحریمهای آمریکا علیه ایران را دشوار کند.
فواد معصوم، رئیسجمهور عراق پیش از این نیز در واکنش به تحریمهای آمریکا علیه ایران گفت که شرایط فعلی عراق و طبیعت روابط پر منفعت آن با ایران باعث میشود که پایبندی بغداد به تحریمهای آمریکا علیه تهران را سخت کند. عراق در درگیری های فعلی نباید با یک طرف علیه طرف دیگری باشد و فشار زیاد بر ایران ممکن است نتایجی به دنبال داشته باشد که بر وضعیت داخلی عراق و دیگر کشورها تاثیر میگذارد.
نوری مالکی ضمن مخالفت با تحریم های تحمیل شده از سوی آمریکا علیه ایران گفت که ما جامعه بینالمللی می خواهیم که با این سیاست های ظالمانه که علیه ملتها وضع می شود مخالفت کنند.
به گزارش ایسنا، حزب الدعوه الاسلامیه عراق که ریاست آن را نوری المالکی بر عهده دارد نیز در بیانیهای اعلام کرد که این حزب تحریمهای ظالمانهای که دونالد ترامپ رییسجمهور آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران تحمیل کرد را محکوم میکند و از تمام حکومتهای آزاد جهان بخصوص حکومتهای اسلامی میخواهد که این تحریمهای ظالمانه را که موجب محرومیت ملتها میشود و با سادهترین اصول حقوق بشری در تضاد است، محکوم کنند.
این در حالی است که نخستوزیر عراق در واکنش به از سرگیری تحریمهای آمریکا علیه ایران گفت که ما مخالف وضع تحریم علیه ایران هستیم اما بغداد به منظور حمایت از ملت عراق به این تحریمها پایبند خواهد بود.
سعد الحدیثی، سخنگوی دولت عراق نیز گفت که تحریمهای آمریکا علیه ایران یک خطای اساسی است و برای حل مشکلات میان کشورها این تصمیم درست نیست، این تصمیمات مشکلات را حل نمیکنند بلکه آنها را پیچیدهتر میکنند.
وی افزود: به تحریمهای آمریکا علیه ایران پایبند خواهیم بود زیرا ما قبل از هرچیز به منفعت ملی عراق نگاه میکنیم. کشور عراق از این پس برای معاملات مالی و تجاری با ایران از دلار استفاده نخواهد کرد، ما گامی برنمیداریم که به ضرر اقتصاد عراق باشد، کشور عراق در آینده ابزارهای مشخصی برای معامله تجاری با ایران را بررسی خواهد کرد که با تحریمهای آمریکا تعارض نداشته باشند.
پیش از این کاخ سفید با انتشار تصویری از رییسجمهور آمریکا در حال امضای فرمان اجرایی بازگشت تحریمهای هستهای علیه ایران، بیانیه وی در این خصوص را نیز منتشر کرد.
در این بیانیه آمده است که از سهشنبه (هفتم اوت) تحریمهای صنعت خودرو، طلا و ریال علیه ایران اجرایی میشود. مابقی تحریمها هم که نفت و بانک مرکزی ایران را هدف گرفته از روز پنجم نوامبر (14 آبان) اجرایی خواهد شد.
ترامپ در ادامه بیانیه خود گفته که تراکنشهای مالی دیگر کشورها با ایران را از نزدیک رصد میکند و افراد و یا نهادهایی که کار با ایران را کاهش ندهند خود را در معرض عواقب سنگینی قرار خواهند داد.
رییسجمهور آمریکا مشخصا به روند خروج شرکتهای اروپایی از ایران اشاره کرده و گفته «خرسندم که بسیاری از شرکتهای بینالمللی، قبل از این، از تصمیم خود برای ترک بازار ایران خبر دادهاند و کشورهای متعددی هم گفتهاند که واردات نفت خام ایران را کمتر یا قطع میکنند».
دونالد ترامپ در این بیانیه از کشورهای دیگر خواسته که با ادامه اینگونه اقدامات، ایران را در دو راهی انتخاب بین «تغییر رفتار تهدیدآمیز و ثباتزا و بازگشت به آغوش اقتصاد جهانی یا ادامه مسیر رو به پایین انزوای اقتصادی» قرار دهد.
ترامپ همچنین به امضای فرمان اجرایی بازگشت تحریمها اشاره کرده و گفته این کار را در راستای تصمیم 18 اردیبهشت خود که آمریکا از برجام خارج شده، انجام میدهد.
ترامپ در بخشی از این بیانیه مدعی شده که برجام توافقی وحشتناک و یکجانبه است که نتوانسته به هدف اولیه خود یعنی مسدود کردن همه مسیرهای ایران به سمت بمب اتم، دست یابد.
رییسجمهور آمریکا در ادامه ادعاهای بیاساس خود گفته که ایران امروز تهدیدی است برای آمریکا و متحدان ما. آنها نظام مالی بینالمللی را تضعیف و از تروریستها و شبه نظامیان در سراسر جهان، حمایت میکنند.
رییسجمهور آمریکا اعلام کرده دولت من تا امروز 17 دور تحریم مرتبط با ایران اعمال کرده که 145 شخص و شرکت را در بر میگیرد. از روز اعلام خروج آمریکا از برجام در مورخ 8 می، دولت من 38 هدف مرتبط با ایران را در شش گام مجزا تحریم کرده است.