بادگیر از مظاهر و سمبلهای تمدن ایرانی است دقیقا معلوم نیست اولین بادگیر در کدام شهر ایران ساخته شدهاست.
بادگیر معمولا چهارگوش است و در دیوارهای چهارگانهٔ آن چند سوراخ تعبیه شدهاست. درون بادگیر با تیغهها و جدارهایی که از خشت یا چوب و خشت ساخته شدهاست به چند بخش تقسیم میشود.
اولین بادگیرها در یزد و کرمان خودنمایی کردند. سیستم کاری بادگیرها به این نحو میباشد که هوای جاری بیرون از خانه را به داخل خود میکشند و با تشتهای آبی که درون آنها تعبیه شده هوا را خنک و سبک میکنند و به داخل خانه هدایت میکنند. بادگیر اعظم بازار برزگ کرمان بادگیر باغ دولتآباد یزد بادگیر چپقی سیرجان و بادگیرهای بندرعباس بندرلنگه قشم و سیستان از دیدنیترین بادگیرهای ایران هستند.
دانلود پاورپوینت بادگیر
در شهر یزد تمامی بادگیرها مرتفع و چهار طرفه یا هشت طرفه هستند پاورپوینت معماری انواع بادگیر رایگان ولی برعکس در شهر میبد که در 50 کیلومتری غرب شهر یزد است بادگیرها کوتاه و یک طرفه هستند. این امر بدین خاطر است که در میبد بادهای کویری توام با گرد و غبار از سمت کویر میوزد و اهالی مجبورند که بادگیرهای خود را پشت به این باد و در جهت باد مطلوب بسازند ولی در یزد چون بین دو رشته کوه قرار گرفته بادهای کویری کمتر جریان دارد و میتوان بادگیرهای مرتفع چند طرفه احداث نمود.
عملکرد بادگیر بدین صورت است که باد مطلوب را گرفته و آن را به داخل اتاقهای اصلی ساختمان آبانبار یا سرداب هدایت میکند. در بعضی از مساجد حاشیه کویر مانند مسجد قدیمی اردکان و مسجد جامع فیروز آباد در استان یزد دریچه بادگیر درست در بالای محراب قرار دارد. به این ترتیب باد مطلوب وارد بخشهای مختلف ساختمان میگردد و باعث تهویه و خنکی آن میشود.