آیت الله آملی لاریجانی افزود: این تعداد پرونده سوای سه میلیون پرونده مورد رسیدگی در دادسراها و شوراهای حل اختلاف است روی هم رفته حدود 16 میلیون و سیصد هزار پرونده در سال 96 مورد رسیدگی قرار گرفته که این رقم نسبت به سال 95، 900 هزار پرونده افزایش یافته است.
او تصریح کرد: برای اینکه سو برداشتی از تعداد پروندهها نشود لازم به ذکر است تعداد پروندهها با احتساب تکرار رفت و آمد و تکرار رسیدگی به هر پرونده است، زیرا ممکن است هر پرونده حدود 6 بار برای رفع نقص و تکمیل نواقص در دفتر دادسراها و دادگستریها ثبت گردد.
رئیس دستگاه قضا گفت:: تعداد ورودی و خروجی پروندهها از دادسراها و دادگستریها در سال 95 و 96 تقریبا سر به سر بوده و دستگاه قضا رسیدگیهای مستمر و دقیقی که ترتیب داده اجازه نداده که پروندهای روی زمین بماند.
لاریجانی افزود: عملکرد دستگاه قضا در مجموع قابل قبول بوده و توانسته وظایفی را که از سوی قانون اساسی برد و شش نهاده شده انجام دهد خصوصاً اصل رسیدگی به دعاوی و تعقیب مجرمین به درستی صورت گرفته است.
او بیان ناکارآمدی دستگاه قضا از سوی برخی را تکذیب و عنوان کرد: وضعیت ورود پرونده بر عهده دستگاه قضایی نیست مثلا موری مثل سرقت از سال 92 الی 96 دو برابر شده جرمی مانند توهین در همان برهه زمانی دو برابر شده است عمده دلایل سرقت به عواملی همچون فقر اقتصادی و فرهنگی بر میگردد و افزایش این جرائم ارتباطی به عملکرد و رسیدگیهای قوه قضاییه ندارد.
رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: افزایش تعداد پروندههای قضایی ارتباطی با فشل بودن یا ناکارآمد بودن قوه قضایی ندارد البته بخشی از دلایل افزایش تعداد پروندهها نشان از اعتماد مردم به دستگاه قضا است چرا که مردم بجای گلاویز شدن با یکدیگر و تسویه حسابهای شخصی به دستگاه قضا رجوع میکنند پس حتما مردم به احقاق حق خود امیدواری دارند.
لاریجانی ادامه داد: باز سازی و کارآمد سازی نیروی انسانی را اولویت دستگاه قضا است کمیت و کیفیت منابع انسانی از موارد اثر گذار بر عملکرد سازمانها و دستگاههای کشور است از این رو دستگاه قضا از آغاز به دنبال نیروی انسانی کار آمد بوده و اقدامات متنوعی صورت گرفته که جذب سالانه 800 قاضی از آن جمله است.
او افزود: نمیتوان در خیابانها دست هر لیسانس حقوقی را گرفت و جذب دستگاه قضا کشور کرد برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز به دانشگاهها رفته و با گزینشهای ویژه و محدود افرادی را وارد دستگاه میکنیم و بعد از آن هم مدتی به کارآموزی خواهند پرداخت تا جذب صورت پذیرد سال گذشته از میان 40 هزار داوطلب حدود 300 نفر از آزمون ورودی موفق بیرون آمدند که پس از آن هم احتمالا در گزینش باز هم ریزش خواهند داشت.
رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: آموزشهای ضمن خدمت برای نیروی انسانی این دستگاه دشوارتر و حساستر شده چرا که ممکن است در طول خدمت مشکلاتی بروز کند و این شایسته دستگاه قضای کشور نیست البته قضات ما تا پایان دوره خدمت، به طور مرتب برای بروز رسانی مورد آزمون و آموزش قرار میگیرند و این اقدامات موثر است که امروز ما از هفت هزار قاضی به سطح یازده هزار قاضی رسیده ایم.