دانلود کتاب معارف بها ولد جلد 1.برای دانلود فایل بر روی لینک زیر کلیک نمایید.
برای آشنایی اجمالی با محتوای کتاب و نوع نگارش نویسنده توجه به نمونههای زیر مفید است:
1. اهدنا الصراط المستقیم گفتم: ای الله! هر جزو مرا به انعامی به شهر خوشی و راحت برسان و هزار دروازه خوشی بر هر جزو من بگشای و راه راست آن باشد که به شهر خوشی برساند و راه کژ آن باشد که به راه خوشی نرساند.
2. ا یعدکم انکم اذا متم و کنتم ترابا و عظاما انکم مخرجون هیهات هیهات لما توعدون خلق دو صنفند یکی میگوید که ترتیب مصالح خود را همه من میکنم چون من رفتم که باشد که کار مرا سرانجامی دهد و مرا مزهای بخشد گرم... و آن صنف دیگر مایوس مانده باشد که مرا بار دیگر که مزه دهد. آن یکی همه کار را به خود حواله میکند و این دیگر خود مدبری نگوید که هست.
3. یادم آمد که و هو معکم این ما کنتم گفتم: باید که ببینم. جز سمع و بصر عقل و ادراک و اختیار و حیات و علم و قدرت خود نمیدیدم و در اینها نظر کردم تار و پود اینها را وقتی کم و وقتی بیش مییافتم و وقتی ناقص و وقتی کامل مییافتم و هماره متغیر و منفسخ و منعزم مییافتم. گفتم که این معانی از آن من نیست و در دست من نیست که اگر از آن من بودی پیوسته کامل داشتمی اکنون از آن کسی دیگر آمد و آن الله باشد.
4. بدان که دوستی درخت مزه است و مزه درخت زندگی است هر که با کسی و یا چیزی دوستی قویتر دارد مزه بیش یابد و حیات بیش دارد و هر که کم دارد کم.
5. به خواب میدیدم که مرغان سپید کلان کلان از غاز کلانتر میپریدند و تسبیح صریحا میگفتند... تاویل کردم که آن فرشتگانند که بدان صورت خود را به من نمودند که شکر و تسبیح میباید گفت به هر حال.
6. صلوات میگفتم رسول را علیهالسلام گفتم: چون رسول غیبدان نیست از سر دلم و از زبانم چه آگهی دارد؟ باز گفتم چو الله را تعلقی است به همه مصنوعات و همه مصنوعات به اللهمتعلقند پس الله ثنا و صلوات تو را بر رسول علیهالسلام... برساند.
7. سکر الجمل فی کل سنه اربعون یوما فی الربیع زمان قضا شهوته بالناقه و فی السکر لا یاکل شیئا اربعین یوما.
8. اهدنا الصراط المستقیم به معنی آن است که میگوید: درخواست کن از من که مرا راه نمای به خود. من گفتم: مرا راه منمای به جای دیگر مرا با تو خوش است.
ویژگیها و جهات اهمیت کتاب
1. اهتمام مولف به قرآن و شرح اسرار آن چنانکه کمتر فصلی است که در آن یک یا چند آیه قرآن نیامده و در بیان و توضیح آن سخن نرفته باشد البته روش تفسیری او با دیگر مشایخ متفاوت است. سعی بهاولد در آسان کردن مطلب است نه مشکل کردن آن.
2. توجه به حل مشکلات دینی آن هم با روش تمثیل و حسن استدلال بهطوری که مباحث کلامی وی دلانگیز و موجب قوت ایمان است.
3. تمثل و استشهاد به احادیث نبوی.
4. تقریر مسائل اخلاقی بهگونهای موثر و محرک بهسوی اخلاص و عمل صالح.
5. صراحت گفتار مولف در ذکر مطالب خصوصی و اعتراف او به نقصان احوال خود و شهامت او در انتقاد از بزرگان عهد از قبیل محمد خوارزمشاه و فخرالدین رازی و...
توجه: جز چهارم کتاب با سایر اجزای آن تفاوت بسیار دارد از جمله:
1. در این جز مطالب متنوع و گوناگون به چشم میخورد و مانند دیگر اجزا منحصر به مسائل عرفانی و صوفیانه و تفسیر نیست و فی المثل مسائل مربوط به علم الحیوان و نباتشناسی و طب و زراعت و پیوند نباتات هم در آن آمده است. همچنین بحث از مطالب فقه که قسمت عمدهای از صفحات را فرامیگیرد و همه به زبان عربی و مشتمل بر اغلاط نیز هست در اجزای سهگانه نظیر ندارد.
2. اشارات مولف به حوادث زندگی و بیان جزئیات از احوال مزاجی و خاندان و معاصرین گمنام خویش از جهات امتیاز این جزو میتواند بود.
3. قسمتهای متعددی که در این جز به زبان عربی انشا شده و روی هم رفته نزدیک بیست صفحه را فرا گرفته است