تکنولوژی باعث افزایش اضطراب و استرس در افراد میشود
مطالعهی جدیدی روی بیش از یک میلیون دانشآموز دبیرستانی در آمریکا که در ژورنال Emotion منتشر شد، نشان میدهد نوجوانانی که زمان بیشتری در مقابل صفحه نمایش میگذرانند و زمان کمتری صرف فعالیتهای دیگری نظیر روابط اجتماعی مستقیم، ورزش یا تکالیف خود میکنند، از لحاظ روانشناختی دارای وضعیت بدتری هستند. علاوه بر این، مطالعه نشان داد که وقتی فعالیت کودکان به فعالیتهای مبتنی بر صفحهی نمایش تغییر میکند، میزان خوشحالی آنها کمتر میشود و این نشاندهندهی نوعی رابطهی علت معلولی است.
نقش تکنولوژی در زندگی امروزه حیاتی است؛ اما با این حال فناوری موجب افزایش اضطراب ما میشود؛ پرسش این است که دقیقا چطور؟ دکتر الن هندریکسن از دانشگاه بوستون در این باره توضیح داده است که در ادامه به آن میپردازیم.
## پنج ارتباط بین تکنولوژی و افزایش اضطراب
### دلیل اول: تکنولوژی موجب انزوا یا ایزوله شدن انسان میشود
تکنولوژی ما را از عدم قطعیتهای کوچک جدا میکند؛ ولی نسبت به تردیدهای بزرگتر آسیب پذیرتر میکند. این تردید ریشهی اضطراب است: چه چیزی قرار است اتفاق بیفتد؟ آنها در مورد من چه فکری میکنند؟ اگر این اتفاق بد بیفتد، چه خواهد شد؟
تکنولوژی این تردیدها را از ما دور میکند. با گوشیهای هوشمند می توانیم دنیای خودمان را کنترل کنیم. ما میتوانیم از نقشههای گوگل استفاده کنیم، فعالیتهای خود، محصولات یا مقصدها را بررسی کنیم، زودتر از زمان به منوها نگاه کنیم و ببینیم دقیقا چه کسی در لیست مهمانها است. خلاصه اینکه ما زمان و فعالیت کمتری صرف موقعیتیابی در یک دنیای نامطمئن میکنیم. شاید تصور کنید دور ریختن تردیدها موجب اضطراب کمتر ما خواهد شد. اما در واقع تکنولوژی با دادن این قطعیتهای کوچک، فرصت تجربه کردن موقعیتهای شک و تردید را از ما گرفته است. در همین حال دنیا از جنبههایی همچون یافتن شغل و همسر، نامطمئنتر شده است. در دنیای اقتصادی کنونی شغل مطمئن دیگر وجود خارجی ندارد و موقعیتهای بیشماری که در سرویسهای خدمات همسریابی آنلاین وجود دارد ما را در مورد اینکه آیا واقعا میتوانیم فرد مکمل خود را پیدا کنیم یا نه تحت اضطراب قرار داده است. بنابراین نداشتن تجربه در برخورد با عدم اطمینانهای کوچک و مواجهه با عدم قطعیتهای بزرگ موجب احساس اضطراب شده است.
### علت دوم: تکنولوژی امکان دوری از مردم را فراهم میکند
فناوری، زندگی ما را سادهتر و راحتتر میکند؛ اما روی دیگر این سکه این است که تکنولوژی به ما امکان اجتناب از مردم نیز میدهد. آگهی جالبی برای خدمات تحویل غذا در مترو (در آمریکا) وجود دارد: برطرف کردن گرسنگی شما بدون هیچگونه تماس انسانی. (یعنی بدون هیچ برخوردی با انسان این غذا به شما تحویل میشود).
البته همهی ما لحظاتی داریم که در آنها از دیگران متنفریم؛ بسیاری از این موقعیتها توجیه دارد؛ اما زمانی که اجتناب از مردم، حالت پیشفرض ما باشد، تجربیات زیادی را از دست میدهیم.
ما اطلاعات زیادی در مورد آنچه ممکن است اتفاق بیفتد، نداریم؛ بنابراین به ناچار تصور میکنیم همه چیز بدتر از آنچه واقعا هست، خواهد بود. همچنین زمانی که از مردم دوری میکنیم، اعتمادبهنفس ما پایین میآید. ما مطمئن نیستیم که از پس کارها بربیاییم، مطمئن نیستیم که توانایی داشته باشیم و بنابراین این موجب دوری گزیدن بیشتر ما خواهد شد. اما این فقط اجتناب از مردم نیست؛ این اجتناب از احساسات ناراحتکنندهای است که در اثر تعامل با دیگران پیش میآید: خجالت، اضطراب و خودآگاهی. عمل کردن همچون یک شبح، نتیجهی رفتار نامناسب و اجتناب از درگیر شدن است.راه حل چیست برنامههایی برای مبارزه با اضطراب اجتماعی بهصورت آنلاین در دسترس قرار دارند که به گفتهی پژوهشگران، مؤثرند. مردم مایل به رابطهی رو در رو هستند؛ لازم نیست تلفن خود را دور بیندازید؛ بلکه فرصتی برای ارتباط رو در رو بهوجود آورید. علاوه بر این با استفاده از امکانات خوبی که تکنولوژی فراهم کرده است اطمینان حاصل کنید که هنوز دارای ارتباط واقعی با همنوعان خود هستید.