دلایل افزایش قیمت دلار در ایران چیست؟
دلار آمریکا در همه جا یافت میشود. در بسیاری از اقتصادهای قدرتمند جهان معتقدند، دلار آمریکا ارز جهانی است و همچنین دلار آمریکا قویترین ارز جهان است.
به همین خاطر در جهت یکپارچه سازی نرخ ارز ملت های مختلف با دلار، واژهی "Dollarization" پدید آماده است. در واقع این واژه توصیف کنندهی روشی است که به کمک آن دو ارز در هر کشور برای هر معامله، چه رسمی و چه غیررسمی نیز معتبر محسوب میشود؛ یکی، ارز رسمی آن کشور، دیگری ارز دلار آمریکا است.
فراوانی و ثبات نسبی نرخ دلار باعث شده است که سرمایهگذاران زیادی به این ارز اعتماد کرده و با آن سرمایهگذاری کنند.
اما با همهی این تفاسیر باز هم قیمت دلار دستخوش تغییر میشود؛ علت اصلی نوسان قیمت دلار، عرضه و تفاضا میباشد.
حال بهتر است سوال خود را یکبار دیگر مطرح کنیم، دلایل افزایش قیمت دلار در ایران چیست؟
معرفی عرضه و تقاضا
عرضه میزان دارایی یک کشور را نشان میدهد، حال این دارایی میتواند از جنس های مختلف باشد، میتواند کالا، خدمات و یا ارزی باشد. عرضه و تقاضا به طور ذاتی به یکدیگر مرتبط هستند به گونهای که با افزایش یکی، دیگری ضعیف میشود و بلعکس.
به طور کلی یک اصل مهم را باید در نظر داشت: "هنگامی که عرضه فراتر از تقاضا باشد، قیمت کاهش مییابد."
پس عکس این اصل برای دلار، جواب سوال ماست.
بیشتر اوقات این اصل فوق العاده ساده و واضح از یاد خیلی از اقتصاددان، فراموش و یا نادیده گرفته میشود تا به همین دلیل قیمت دلار افزایش یابد.
لازم به ذکر است که عامل اصلی نوسان قیمت دلار که عرضه و تقاضا مطرح شد، تنها یک نظریه بوده و در عمل، فاکتورها و عوامل دیگری هم در مقوله افزایش قیمت دلار دخیل میباشند.حال بهتر است این عوامل که در بالا ذکر شد را عنوان کنیم، عواملی که موثر بر افزایش قیمت دلار در ایران میباشند، عبارتاند از:
همهی این عوامل و دلایل در چند ماه اخیر دست به دست هم دادهاند تا قیمت دلار در ایران به صورت چشم گیری افزایش پیدا کند، همهی این دلایل قابل کنترل و جلوگیری میباشند؛ تنها درصورتی که بانک مرکزی نرخ ارز دلار را علی رغم اینکه نرخ آزاد ارز از نرخ دولتی آن، خیلی فاصله گرفته است، بتواند یکسان کنند و وضعیت را حالت گذشتهی خود برگرداند.