انقلاب تازه در فناوری سوپاپ الکترونیک IVA

دنیای فناوری
منتشر شده در 23 مرداد 1397

برای دیدن دیگر ویدئو های ارسالی اینجا کلیک کنید


یک شرکت انگلیسی از اولین سیستم دیجیتال و برقی برای مجموعه سوپاپ‌ها رونمایی کرد. در این سیستم زمان‌بندی متغیر سوپاپ‌ها، مستقل از میل‌لنگ است و به صورت الکترونیکی انجام می‌شود.


شرکت بریتانیایی کم‌کان اتوموتیو (Camcon Automotive) با ایده‌ای انقلابی، اولین سیستم تمام برقی کنترل سوپاپ پیشرانه را طراحی کرد. در این سیستم خبری از اتصال مکانیکی سوپاپ و میل لینگ نیست و زمان‌بندی متغیر سوپاپ‌های به‌صورت برقی و مستقل کنترل می‌شود. محصول این شرکت را می‌توان قدمی رو به‌جلو برای افزایش طول عمر پیشرانه‌های درون‌سوز و پیوند نزدیک‌تر با خودروهای هیبرید توصیف کرد.


## IVA چیست و چه اهمیتی دارد؟



زمان‌بندی متغیر سوپاپ (Variable Valve Timing) یا VVT فناوری جدیدی نیست و سال‌ها در صنعت خودروسازی از آن استفاده شده است. همانطور که مشخص است، در شرایط مختلف پیشرانه و عملکرد سوپاپ‌ها برای حاصل شدن بهترین مصرف سوخت، قدرت و آلایندگی تغییر می‌کند. در VVT می‌توان زمان‌بندی کلی و بالا رفتن سوپاپ‌ها را متناسب با شرایط تنظیم کرد. سیستم اختراعی مهندسان کم‌کان موسوم به فعال‌سازی هوشمند سوپاپ (Intelligent Valve Actuation) یا به‌صورت اختصار IVA تفاوت بزرگی با VVT فعلی دارد. در هر زمان و به‌صورت کاملاً مستقل از پیشرانه، کنترل بر عملکرد سوپاپ ورودی و خروجی ممکن می‌شود. IVA کاملاً برقی بوده و درحقیقت، اولین سیستم سوپاپ جهان بدون داشتن اتصال مکانیکی به میل‌ لنگ است.


در IVA خبری از تسمه تایم یا فنر سوپاپ نیست؛ برای هر سوپاپ یک میل لنگ کوچک و سیستم دزمورومیک (Desmodromic) اختصاصی تعبیه شده است تا باز و بسته شدن سوپاپ‌ها به‌صورت دقیق و مکانیکی انجام شود. سوپاپ‌ها به‌جای حرکت با لنگ، از طریق یک موتور الکتریکی کنترل می‌شوند. این موتورهای الکتریکی قابلیت چرخش به دو طرف و چرخش کامل یا نصفه را به‌صورت دقیق دارند؛ در واقع امکان بالا رفتن کامل یا در یک حد دلخواه سوپاپ‌ها در هر زمان و شرایط وجود دارد. هماهنگی بین سوپاپ‌ها و میل‌ لنگ توسط سنسورهای چرخشی ایجاد می‌شود؛ تمام سیستم یک حلقه‌ی بسته با عملکرد متغیر است و در هر زمان، کنترل سوپاپ‌ها هماهنگ با کارکرد پیشرانه انجام می‌شود. مایک گاستیک، مدیر ارشد عملیات شرکت کم‌کان در رابطه با سیستم جدید IVA گفت:


با IVA می‌توانیم در دور موتور پایین، بالا یا هر دور موتوری، هر آنچه که پیشرانه نیاز دارد به آن تقدیم کنیم و هیچ بخشی از عملکرد کلی قربانی نشود. می‌توان زمان‌بندی، مدت زمان باز و بسته شدن سوپاپ‌ها و کل چرخه‌ی احتراق را تغییر داد. با میل لنگ دیجیتالی، هر کاری می‌توان انجام داد.


## عملکرد بهتر و بهینه‌تر با IVA



اما چرا تا امروز، سیستم کنترل تمام برقی سوپاپ‌ها اختراع نشده بود؟ گاستیک معتقد است که نبود پیشرفت لازم در قطعات الکترونیکی و امکان ساخت سیستم‌های ارزان‌قیمت با توانایی پردازش بالا در گذشته، مانع وجود این فناوری شده است. امروز با داشتن IVA، خودروسازان می‌توانند نسخه‌ی بسیار بهینه‌تر از سیستم VVT گذشته را در اختیار داشته باشند. IVA در مقایسه با VVT در یک پیشرانه، گشتاور و قدرت بیشتر و مصرف سوخت بهینه‌تر را ممکن می‌کند. متخصصان کم‌کان در حال حاضر چند پیشرانه‌ی آزمایشی رومیزی و یک نوع واقعی روی خودرو دارند و نتایج آزمایش‌های آن‌ها، بسیار امیدبخش بوده است.

دیدگاه کاربران