نگاهی نزدیک به پروتز های مصنوعی بدن، ترسناک نیست؟

سیگنال
منتشر شده در 15 مهر 1397

از آن جا که پروتز قرار است جایگزین اندام از دست رفته باشد، باید قبل از آن، فرد قطع و یا فقدان یک عضو را تجربه کرده باشد.


بشر همواره در نتیجه بیماری، حادثه، درگیری و یا به عنوان مجازات جرم، قطع عضو را تجربه کرده است و به دنبال آن در پی ساختن جایگزینی برای آن اندام از دست رفته، به منظور بهبود عملکرد، افزایش زیبایی ظاهری، مراقبت و یا ترکیبی از این ها بوده است.


قطع عضو می تواند مادرزادی باشد و یا بعد از تولد رخ داده باشد. از دلایل عمده قطع عضو می توان به بیماری های عروقی، عفونت ها، تومور ها و حادثه یا تروما اشاره کرد.


## دسته بندی


پروتز ها به صورت کلی به دو دسته « پروتز های اندام و پروتز های زیبایی » تقسیم بندی می شوند. خود پروتز های اندام نیز به طور کلی به دو دسته پروتز های اندام فوقانی و پروتز های اندام تحتانی تقسیم بندی می شوند.


رایج ترین قطع عضو ها و پروتز های آن ها به شرح زیر می باشند:


بالای زانو


زیر زانو


بالای آرنج


زیر آرنج


## عوامل موثر در نوع پروتز


ساخت پروتز به کاری که قرار است انجام دهد بسیار وابسته است. پروتز های اندام در عملکرد فرد قطع عضو در زندگی روزمره اش ( مانند تحمل وزن و گرفتن اشیا ) نقش اساسی ایفا می کنند. حال آنکه پروتز های زیبایی تنها در بهبود ظاهر فرد نقش دارند.


به طور معمول، یک پروتز دست و یا پا، از یک ماده قوی و مقاوم اما سبک وزن مانند فیبر کربن ساخته می شود که با فوم، جهت راحتی پوشانده شده است. وزن پروتز از عوامل بسیار مهم است. یک فرد عادی متوجه وزن اندام خود نمی شود اما اگر بدانیم که پا ها بین 30 تا 40 درصد و دست ها حدود 10 درصد از وزن بدن را شامل می شوند به اهمیت وزن پروتز پی می بریم.


سطوح قطع عضو در نوع پروتزی که تجویز می شود از اهمیت بسیاری برخوردارند. همچنین شرایط سنی فرد، وزن و میزان تحرک و شغل او نیز بسیار مهم هستند.


از دیگر عوامل تاثیر گذار در ساخت پروتز، مدت زمانی که از قطع عضو گذشته است می باشد. چرا که پس از قطع عضو، حجم اندام باقی مانده تغییر می یابد و با گذشت زمان باید پروتز های متعددی برای فرد قطع عضو ساخته شود تا با گذر زمان حجم اندام باقی مانده به مقدار ثابتی برسد.


## سوکت پروتز


راحتی و کارایی پروتز تا حد بسیار زیادی به اینکه چگونه روی اندام باقی مانده (استامپ) فیت می شود بستگی دارد. بخش متصل کننده اندام به پروتز سوکت نام دارد که با دقت روی قالب گچی که از اندام باقی مانده گرفته شده است، شکل داده شده است.


شکل سوکت باید به درستی روی اندام باقی مانده فیت شود اگر نه باعث ایجاد ناراحتی و یا زخم می شود. امروزه امکان تهیه سوکت از طریق اسکن لیزری اندام باقی مانده و پرینتر های سه بعدی فراهم شده است. اما این سوکت ها به هر روش که ساخته شوند، حضور یک پروتزیست مجرب برای ساخت آن لازم است.


## عملکرد پروتز


اندام های طبیعی، به وسیله عضلات به عقب و جلو رانده می شوند؛ در ساده ترین پروتز های عملکردی یا فانکشنال نیز، این عملکرد توسط کابل هایی که از میان آن ها رد شده، تامین می شود.


برای مثال در Pincer که یکی از انواع پروتز های دست می باشد و گاهی برای حفظ زیبایی روی آن دستکش پوشانده می شود، فرد می تواند دستش را به وسیله کابل هایی که به شانه مقابل متصل شده اند باز و یا بسته کند.


پروتز های ساده و بزرگ پا، عمدتا با جاذبه کار می کنند، کسی که پروتز را می پوشد، با تمرین و کسب تجربه و تاب دادن پای مصنوعی به موقعیت جدید و بالانس نگه داشتن آن هنگام حرکت کردن با پای سالم، راه رفتن خود را آغاز می کند.


## پروتز های زیبایی


پروتز های زیبایی از مدت ها پیش برای پوشاندن جراحات به کار می رفتند. با پیشرفت در علم و تکنولوژی، امکان ساخت پروتز های زیبایی مادام العمر که از سیلیکون و PVC ساخته شده اند فراهم گشته است. این پروتز ها به گونه ای طراحی می شوند که کاملا مطابق با یک عضو هستند، با تمامی خال ها، رگ ها مو و اثر انگشت و تتوهای اندام طبیعی.

دیدگاه کاربران
گوشی هوشمند -

چقدر وحشتناکه☹️😯

مهرگان -

وااای نمیتونم اینجور ویدیوهارو نگاه کنم