از روز شنبه با شروع عملی وظایف ارزی جدید بانک مرکزی که توسط شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوه تفویض شده بود، کم کم آثار نزولی شدن بازار سکه و ارز رخ نمایی کرد، اما روزیکشنبه نوسانات در حد 5٪ بود، اما روز دوشنبه 9 مهرماه از حدود ساعت 11 صبح بازارآزاد سکه وارزالتهاب گرفت واز بعد ازظهر این روزپیش لرزه های حباب ارز وسکه بطور ملموس آغاز شد .
غروب این روز صدای ترکیدن حباب بازار ارز بگوش همه رسید.
دلالان متواری شدند و صرافان حاضر به خرید ارز مراجعه کنندگان نبودند، وهرلحظه آشفتگی در بازار بیشتر رخ می نمود.
بهای دلار آزاد بعد از ظهر حول و حوش 16000 تومان مقاومت می کرد ، افرادی هم تلاش می کردند با فضا سازی از بازار متورم دلار حمایت کنند و برای این منظور در ارقام کوچک حاضر بودند دلار را به 17000 تومان هم بخرند و فکر می کردند با خرید چند هزار دلار در بسته های متعدد و کوچک می توانند فضای مطمئنی برای ادامه گران ماندن دلار فراهم کنند.
اما ساختار بازار آزاد ارز این روزها به شدت تحت تاثیر عوام گرایی و تحریک پذیری قرار دارد و به همین دلیل هرچه به شب نزدیکتر می شدیم و باور عمومی صاحبان ارز خانگی به سمت فرو پاشی بازار ارز حرکت می کرد، هجوم صاحبان ارزهای خرد به بازار برای رهایی از دست دلارهای لرزان بیشتر و بیشتر می شد.
ظرف چند ساعت بازارهای تبریز، مشهد، بانه، شیراز، اهواز و... با دریافت اخبار نزولی بازار ملتهب شد و در حالی که در بازار تهران نرخ های 14 تا 15 هزار تومانی مطرح بود، مشهد خبر از دلار 8000 تومانی داد و تبریز نرخ به زیر 8000 تومان رسید.
تا ساعت 2بامداد از مراکز مختلف استان ها و شهرهای مرزی خبر بیداری و حضور صاحبان خرد ارز درخیابان های بورس آزاد ارز می رسد ، و به نظر می رسد زیان قریب به 50 درصدی صاحبان ارزهای خرد،علاوه برالتهاب ونگرانی و بیدار باش ، مشکلات روانی و فیزیکی هم به همراه دارد.
لازم به ذکر است که متاسفانه دلالان و تجار بزرگ ارز آزاد، بیشترین بهره برداری از داغ شدن بازار ارز برده و مزورانه با پیش بینی به موقع شراسط ازبازار خارج شده اند و در این سقوط قیمت، کمترین آسیب را خورده اند.
کارشناسان معتقدند سلسله اخبار متعددی که این روزها منتشر می شود، مقاومت بازار ارز را در هم شکسته است و دلالان ارز قادر به ترمیم آن نخواهند بود.
از جمله اخباری که نقش موثری در فرو ریختن حباب ارز آزاد دارد:
1- افشای فهرست دریافت کنندگان ارز دولتی درروز شنبه
2- تامین نیازهای خدماتی ارز توسط بانک مرکزی با 11 بانک عامل از روز شنبه
3- سپرده پذیری ارزی بانک ها با تضمین بانک مرکزی
4- خبر محمد جواد ظریف از قرار نفتی قریب الوقوع ایران با اروپا
5- اعلام موگرینی که برنامه های مالی اتحادیه اروپا برای ایران تا 10 آبان ، بعنی 3 روز قبل از مرحله دوم تحریم های آمریکا آغاز می شود.
6- اعلام حکم اعدام 3 نفر ازسوء استفاده کنندگان ارزی توسط قوه قضاییه
7- اقدام تلافی جویان و موفق و مقتدرانه سپاه پاسداران در قبال عملیات تروریستی اهواز
کارشناسان در عین حال پیش بینی میکنند که این التهابات تا آخر هفته ادامه می یابد و به احتمال زیاددر قیمت های بین 8 تا 10 هزار تومان به آرامش خواهد رسید، اما دیگر اقبال قبلی را برای معاملات سوداگری ارز آزاد نخواهیم داشت ، چرا که معامله گران کوچک دیگر به راحتی به این بازار اعتماد نخواهند کرد.
به اعتقاد این کارشناسان ترکیدن حباب بازار آزاد ارز تاثیر مثبتی بر بازار ارزاق عمومی خواهد گذاشت و اگر بانک مرکزی متناسب با این شرایط ، بازار ثانوی ارز را مدیریت نماید، امکان تعدیل بیشتر نرخ ارز هم فراهم می شود.
اما مال باختگان ارزی از نظر روانی ظرفیت تحریک پذیری دارند و باید مردم و نهادهای ذیربط به مدیریت هوشمندانه فضای عمومی مبادرت کنند .
خوشبختانه شرایط جدید بازار آزاد ارز می تواند به ترمیم رابطه دولت و مردم کمک کند و جوسازی های سوء استفاده کنندگان از گرانی ارز را خنثی نماید.
از سوی دیگر این امیدواری وجود دارد که سرمایه های مردمی و نقدینگی بیش از پیش جذب بازار سهام شود که میتواند به تقویت اقتصاد مولد کشور کمک کند، به شرط آنکه مدیریت ارز صادراتی بصورت قانونمند و جدی پیگیری شود.
امید است در ادامه راه بانک مرکزی بی هیچ گونه مماشات و تحلیل های خیرخواهانه برای افراطیون بازار آزاد ارز، مانع ازاصلاح قیمت ارز و بازگشت به ارزش واقعی دلار نشود.