http://persian.euronews.com/ با افزایش جمعیت جهان، ذخیره آب پاکیزه به مسئلهای بحرانی تبدیل میشود. پسابهایی که تصفیه نمیشوند، نه تنها سلامت انسان را به خطر میاندازند، بلکه منابع آب و اقیانوسها را آلوده میکنند.
منشا اصلی آلودگی، میزان بالای نیتراتها و فسفاتها در آب هدررفته و رواناب کشاورزی است.
فن آوری جدید طراحی شده توسط دانشمندان هلندی، قدم بزرگی رو به جلو محسوب میشود. تصفیه خانه آب در ایپ هلند، دارای سیستم تصفیه منحصر به فردی است.
یکی از مزایای این دستگاه، اندازه آن است. ابعاد این تصفیه خانه که بازیافت پساب ۶۰ هزار نفر را به عهده دارد، سه یا چهار بار کوچکتر از تصفیه خانههای سنتی است.
اکسیژن برای تغذیه باکتریهایی که وظیفهشان حذف نیتروژن و فسفات از پساب است به آب افزوده می شود. باکتریها در این سیستم سریعتر از سیستم سنتی عمل میکنند.
در مراکز تصفیه سنتی، این باکتریها در آب غوطه ور بودند و بسیار آهسته آب را تمیز میکردند. با فن آوری جدید، دانشمندان توانستند باکتریها را به دانههایی تبدیل کنند که ۵۰ بار سریعتر ته نشین و باعث تمیزی آب می شوند.
باکتریها به هم میچسبند و دانهها را تشکیل میدهند. باکتریهای مختلفی در هر لایه از دانه وجود دارد که در آن واحد، کارهای مختلف تصفیه آب را انجام دهند. تنوع در کار به دلیل باکتری خارجی دانه هاست که در محیط مملو از اکسیژن زندگی میکنند، در حالی که باکتری مرکز دانه در محیط بدون اکسیژن زندگی میکند.
بنابراین مراحل مختلفی که در تصفیه خانههای سنتی در مخزنهای متعدد انجام میشد، در این فن آوری در یک مخزن صورت میگیرد، با پمپهای کمتر و در نتیجه کار کمتر و تصفیه سازی سریعتر.
مارک وان لوسترخت از دانشگاه دلفت هلند مخترع این روش است.
او می گوید: «هنوز بخش بزرگی از جهان به بازیافت بهتر پساب احتیاج دارد تا از انواع بیماریها پیشگیری کند. پس به نظر من آینده این فن آوری بسیار خوب خواهد بود، چون فضای ضروری بسیار کوچکتر و کیفیت آب بدست آمده بهتر از سیستم سنتی است. مهمتر از همه انرژی کمتری استفاده میشود و هزینه تصفیه آب کمتر خواهد بود.»
مارک وان لوسترخت ۵۲ ساله به دلیل اختراع این سیستم در میان نامزدان جایزه مخترع اروپایی است که توسط اداره ثبت اروپایی، ماه ژوئن و در کپنهاگ دانمارک برگزار خواهد شد.
یورونیوز: پس از این اختراع، چه احساسی دارید؟
مارک وان لوسترخت: وقتی درباره موضوعی در آزمایشگاه فکر میکنید، تحقیق و پژوهش میکنید، آن را درک میکنید و به حقیقت میپیوندد، احساس خوبی پیدا میکنید.
یورونیوز: برای شما مخترع بودن چه مفهومی دارد؟
مارک وان لوسترخت: من خود را بیشتر پژوهشگر قلمداد میکنم که سعی در فهم موضوعات دارد و تحقیق میکند، تا اینکه مخترع. در عین حال، وقتی درک بهتری از موضوعات داریم، به کاربردهای بهتری نیز میاندیشیم. به همین دلیل مخترع نامیده میشویم.
Youtube http://www.youtube.com/euronewspe
Facebook http://www.facebook.com/euronews.pe
Twitter http://twitter.com/euronews