انتشار خبر ربایش وسپس قتل « جمال خاشقچی » روزنامه نگار و تحلیلگر منتقد ریاض ضربه سنگینی به حیثیت دیپلماتیک عربستان وارد آورده است، به طوری که بسیاری از سیاستمداران و نهادهای حقوق بشری خواستار تجدید نظر در روابط با ریاض شدند.«جمال خاشقچی» روزنامه نگار، مفسر و تحلیلگر 59 ساله منتقد عربستانی که همواره سیاست هیات حاکمه به ویژه سیاست های ناپخته «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی را هدف انتقادات تند قرار می داد؛ سه شنبه هفته گذشته به همراه «خدیجه ازرو» نامزد ترکیه ای اش برای ثبت ازدواج به کنسولگری عربستان در استانبول رفت، اما دیگر بازنگشت تا این که شنبه هفته جاری، برخی منابع خبری از قتل و کشف جسد مثله شده اش در یکی از محله های استانبول خبر دادند.
خاشقچی که از او به عنوان یک روزنامه نگار میانه رو تعبیر می کنند، پس از به قدرت رسیدن «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان؛ مجبور به ترک این کشور شد و بارها در مقالاتی که در رسانه های معتبر به ویژه نشریات آمریکایی چون واشنگتن پست منتشر کرد، از سیاست های هیات حاکمه عربستان انتقاد کرده بود.
به گفته برخی تحلیلگران نزدیک به خاشقچی، وی روابط بسیار خوبی با برخی شخصیت های خاندان حاکمه و مخالفان با عقاید مختلف و روزنامه نگاران و دانشگاهیان برجسته داشت، وی به دلیل تاثیر گذاری زیاد، به این شیوه وحشتناک، ناپدید یا کشته شده است.
ربایش یا قتل این روزنامه نگار موجب شده است، بسیاری از سیاست مداران و حتی نهادهای بین المللی از کشورها بخواهند که در روابط دیپلماتیک خود با ریاض تجدید نظر کنند.
در پی اخبار منتشر شده درباره یافته شدن جسد مثله شده خاشقچی در استانبول، بسیاری از نهادهای حقوق بشری به این موضوع واکنش نشان دادند.
«دیوید کای» گزارشگر ویژه آزادی بیان سازمان ملل متحد نیز دوشنبه گذشته در واکنش به قتل خاشقچی در استانبول گفت: دقیقا نمی دانم اگر ثابت شود، عربستان این روزنامه نگار را به قتل رسانده است ، چه اقداماتی درباره ریاض اتخاذ می شود، اما اطمینان دارم، جامعه جهانی به آسانی ازکنار این قضیه نخواهد گذشت.
«لین معلوف» مدیر تحقیقات خاورمیانه ای سازمان عفو بین الملل هم با بیان این که عملیات ترور خاشقچی در کنسولگری سعودی صورت گرفته است که زیر نظر سیستم قضایی عربستان بوده است، افزود: این مساله به معنای اعدام خودسرانه و بدون محاکمه است.
ناپدیدشدن خاشقچی و انتشار اخباری مبنی بر قتل وی تنها محدود به چند نهاد حقوق بشری نشد، بلکه برخی سیاستمداران به این موضوع واکنش جدی نشان دادند که از آن جمله می توان به «کمال قلیچدار اوغلو» رهبر حزب جمهوری خواه خلق ترکیه اشاره کرد، وی از مقام های کشورش خواست که در روابط خود با عربستان تجدید نظر کنند.
قلیچدار اوغلو تاکید کرد، باید سرنوشت خاشقچی از سوی مقام های سعودی مشخص شود و درصورت اثبات دست داشتن هریک از دیپلمات های سعودی در این قضیه، فرد خاطی از ترکیه اخراج شود.