برای تماشای ویدیو های بیشتر از طبیعت و گردشگری ایران ، اینجا را کلیک کنید
در تاریخ کهن ایران، علم و دین دو عنصری بودهاند که بر بسیاری از سازههای باستانی تاثیرگذار بودهاند، تا آنجا که شناخت امروزهی این بناها منوط به بررسی علمی و دینی دورهی ساخت آنها است. سازههایی که با کمک علوم گوناگون برای کاربرد بهتر و کارایی بیشتر در خدمت ادیان ساخته میشدند، از آتشکدههای باستانی تا مساجد دوران اسلامی.
از بناهایی که کاربرد دینی آنها اثبات شده است و تحقیقات جدید، بسیاری از رازهای نهفته در آنها را یکبهیک برملا میکند، چهارطاقیها هستند. البته واژهی چهار تاقی را کسانی که از سایر کشورها برای باستانشناسی و سایر فعالیتهای پژوهشی معماری در ایران آمدند، روی این بناها نامگذاری کردند. در اصل آنها به دلیل عدم شناخت از فضاهای مذهبی ایرانیان بر اساس شکل ظاهرشان آنها را نام چهار تاقی دادند، ولی در اصل این فضاها اکثرا آتشکده است.
این بنا که با نامهای چهار قاپو و چهار دروازه نیز شناخته میشود، بنایی است چهارگوش که روی پلانی مربع ساخته میشود. چهار پایه در آن عهدهدار نگهداری گنبد هستند و در چهار ضلع خود میان دو پایهی طرفینی ورودی طاقدار دارند.
پایهها در این نوع بناها، دیوارهایی با ضخامت زیاد و عرض کم هستند و به نحوی متصل شدهاند که زاویهی میانی آنها قائمه است. در دو طرف آنها ورودی قرار گرفته است. به این نوع دیوارها در گذشته جرز میگفتند. سقف ورودیها نیز از نوع طاق منحنی (قوس) است.
از دیگر عناصر اصلی در ساخت این بناها گوشواره است که در زیر گنبد و در قسمت فوقانی طاقها قرار میگیرد. گوشواره در واقع سازهای است برای تبدیل مربع به هشتضلعی و سپس دایره برای اجرای گنبد که به شکل پیشآمدگی در کنجهای داخل بنا مشاهده میشود.
شهر نیاسر، که به عقیدهی مورخان، روستایی باستانی بوده در 35 کیلومتری شمال غربی شهرستان کاشان در استان اصفهان و در منطقهای کوهستانی در ارتفاعات کرکس قرار دارد. نیاسر بهواسطهی وجود چشمهای دائمی و پرآب به نام چشمهی اسکندریه از مناطق خوش آب و هوای ایران بهشمار میرود.
این شهر با توجه به قدمت تاریخی قابل ملاحظهاش ابنیهی تاریخی قابل توجهی را در خود جای داده است که چهارطاقی نیاسر از آن جمله است.