به مناسبت سالگرد درگذشت فریدون فروغی

گرامافون
منتشر شده در 15 مهر 1397

امروز سالگرد درگذشت فریدون فروغی، هنرمند محبوب و تاثیر گذار موسیقی کشور است.


فریدون فروغی متولد 9 بهمن ماه 1329 در تهران و درگذشته 13 مهر 1380 است. آهنگساز، نوازنده (گیتار، پیانو، درامز)، ترانه سرا و از خوانندگان مشهور موسیقی پاپ ایرانی بود.


درسن 16سالگی، با همراهی گروهی نوازنده موسیقی را به صورت جدی شروع می کند و در مکان های مختلف به اجرای ترانه ها وآهنگ های غربی معروف آن روزگار و به خصوص موسیقی بلوز می پردازد و تا سن 18سالگی فعالیت خود را به همین صورت ادامه می دهد. وی اواخر دهه چهل، به خوانندهٔ بلندآوازهٔ کلوپ های شبانه تهران قدیم و ستارهٔ صحنهٔ کافه های معروفی چون مارکیز و کاکوله بدل شد.


دو ترانه به نام های «آدمک» و «پروانهٔ من» را با موسیقی تورج شعبان خانی و اشعار لعبت والا، برای فیلم خسرو هریتاش اجرا می کند. پس از اکران فیلم، صفحه های 45 دور این دو ترانه، درصفحه فروشی های معروفی چون آل کوردوبس، پاپ، دیسکو، بتهوون و پارس عرضه می گردد. این دو ترانه گل می کند و بر سر زبان ها می افتد و فریدون فروغی به شهرت می رسد. گرچه در آن زمان به او خرده می گرفتند که صدای فرهاد را تقلید می کند، اما همین باعث شد تا دیگر زیر سایه نام خوانندهٔ محبوبش ری چارلز قرار نگیرد.


بعد از گذشت مدتی، فرشید رمزی – کارگردان نمایش تلویزیونی شش و هشت – با فریدون فروغی قرارداد می بندد و فروغی در سال 1351 بعد از پنج سال مشابه خوانی آثار ری چارلز را کنار می گذارد. این همکاری باعث تولد آثاری چون «زندون دل» و «غم تنهایی» با اشعاری از آرش سزاوار و آهنگسازی ویلیام خنو می گردد که اولی، فروغی را تبدیل به هنرمندی صاحب سبک می کند. «فتنهٔ چکمه پوش» ساختهٔ همایون بهادران دومین فیلم سینمایی بود که فروغی در سال 1351 برای تیتراژ آن ترانه ای را به همین نام اجرا کرد.


سال بعد «تنگنا» ساختهٔ امیر نادری با ملودی های شورانگیز و تکان دهندهٔ منفردزاده، صدای فروغی را بر تیتراژ داشت. در همان سال – 1352 – چندین ترانه را اجرا می کند که شاخص ترین آنها «نماز»با شعری از شهیار قنبری و موسیقی منفردزاده است؛ ترانه ای که منجر به بازخواست هر سه نفر از طرف ساواک می شود.


فعالیت او بعد از انقلاب مدتی ممنوع بوده و در اسفندماه سال 1377 موفق به برگزاری کنسرتی در تالار حافظ دانشگاه کیش می شود. پس از 4 روز برگزاری کنسرت در کیش، به تهران می آید. علی رغم درخواست هایی که از شهرستان های دیگر برای برگزاری کنسرت ارسال می شود، با برگزاری آن در شهرستان های دیگر موافقت نمی شود و فروغی درتابستان 78 و پائیز 79 دوباره به کیش باز می گردد و به اجرای برنامه در هتل آنای کیش می پردازد. در فروردین سال 1379 به پیشنهاد حمیدرضا آشتیانی پور (کارگردان) و به امید اخذ مجوز، «می تراود مهتاب» را با شعری از نیما یوشیج برای فیلم «دختری به نام تندر» می خواند اما شرایط تغییری نمی کند. گرچه ترانهٔ فروغی در انتهای فیلم در جشنوارهٔ فجر پخش می شود. پیش از این هم کیومرث پوراحمد نمی تواند مجوز حضور او را به عنوان بازیگر برای پروژه فیلم «گل یخ» (که داستان آن در باره زندگی یک خوانندهٔ محکوم به سکوت بود) بگیرد.


فروغی در روز جمعه، سیزدهم مهر ماه 1380 در منزل خود در محله تهران پارس درگذشت. او را در روستای قرقرک اشتهارد کرج به خاک سپردند.

دیدگاه کاربران