نشست خبری روسای گروههای دوستی پارلمانی مجالس ملی و سنای فرانسه و مجلس ایران یکشنبه شب در محل مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
رئیس گروه دوستی پارلمانی سنای فرانسه و ایران در این نشست با تاکید بر تلاش اروپا برای حفظ برجام گفت : در آستانه اجرای دور دوم تحریم های امریکا علیه ایران در تلاشیم تا حداقل یک بانک ایرانی به سوئیفت وصل شود .
فیلیپ بونکارر با اشاره به سفر هیات پارلمانی فرانسوی به ایران پس از حوادث تروریستی اهواز و همچنین در آستانه اعمال دور دوم تحریم های آمریکا علیه ایران، تصریح کرد : امروز در مجلس ایران یعنی قلب قدرت سیاسی این کشور حضور داریم تا سخنانمان را در خصوص اهمیت حفظ برجام برای ایران و کل خاورمیانه خطاب به مردم ایران بگوییم .
وی با بیام اینکه « ایران باید از منافع اقتصادی برجام بهره مند شود»، افزود: در ملاقات با مقامات ایرانی درباره راه حل هایی که اروپایی ها می توانند در این زمینه به طرف ایرانی ارائه دهند نیز گفتگو خواهیم کرد.
رییس گروه دوستی پارلمانی سنای فرانسه و ایران گفت : می خواهم در مورد راهکارهای عملی صحبت کنم ، طرف ایرانی همواره از ما می پرسند که ؛ آیا شما امکانات لازم را برای مقابله با تحریم های امریکا علیه ایران دارید تا به صورت مستقل از ما حمایت کنید ؟
وی تصریح کرد : باید صادقانه بگویم که جواب دادن به این سوال سخت است اما در عین حال نیز غیر ممکن نیست.
بونکارر در خصوص راهکارهای طرف اروپایی برای حفظ برجام افزود: نخست احیای قانون انسداد 1996 است که پاسخ سیاسی فوری اروپایی ها به خروج آمریکا از برجام بود گرچه اقدام عملی درستی دیده نشد اما به هر حال یک جواب سیاسی بود .
وی راهکار عملی دوم اروپایی را « اتصال حداقل یک بانک ایرانی به سوئیفت» خواند و ادامه داد: در این اقدام عملی که در تلاشیم تا 4نوامبر اجرایی شود، حداقل یک بانک ایرانی به سوئیفت وصل می شود تا از آن طریق مراودات بانکی و پولی برای کالاها و خدماتی که مشمول تحریم ها نمی شوند، ادامه یابد .
وی در خصوص راهکار عملیاتی سوم اروپایی ها نیز گفت: سیستم SPV و یا همان اقدام با اهداف ویژه، راهکاری استثنایی است و آن؛ ایجاد ساز و کاری بدون وجود بانک و مراودات پولی است.
وی در این باره تصریح کرد: یعنی مبادلات تجاری ایران با کشورهای آسیایی چون چین و هند در این سیستم ثبت می شود و طرف چینی و یا هندی ما به ازای خرید خود از ایران را به صورت پول و یا خرید کالا از اروپا دریافت می کند .
بونکارر افزود : در دنیای امروز که همه مبادلات تجاری از طریق فناوری و اینترنت ثبت می شود ، این سیستم کاملا ابتدایی و جدای از فناوری های اینچنینی است که می تواند برای ایران مزیت باشد .
وی ادامه داد: البته این سیستم فقط برای ایران نیست و همه کشورهای تحت تحریم امریکا می توانند از آن استفاده کنند که البته افزایش استفاده از آن می تواند منجر به افزایش کارایی شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این سیستم سریع و تا 4 نوامبر اجرایی می شود نیز گفت: دو زمان وجود دارد؛ اولین زمان؛ 4 نوامبر و اجرای مرحله دوم تحریم های امریکا علیه ایران است که کانال انسانی برای انتقال موارد دارویی و کشاورزی به ایران را شامل میشود.
رییس گروه دوستی پارلمانی سنای فرانسه و ایران خاطر نشان کرد: زمان دوم آن چالشی برای ماست که البته فکر نمی کنیم تا 4 نوامبر اجرایی شود و احتمالا شش ماهه اول 2019 عملیاتی خواهد شد .رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و فرانسه هم با اشاره به تلاش اروپایی ها برای حفظ برجام گفت : اراده قوی طرف اروپایی باید هر چه سریعتر به برنامه عملیاتی تبدیل و اجرایی شود .
کاظم جلالی تصریح کرد: کسی که گفتگوها را ترک کرده آمریکا است و قطعا همان کسی هم که باید در چارچوب قواعد بین المللی به پای میز مذاکره و گفتگو بازگردد نیز امریکاست .
وی افزود : ما شاهد اراده قوی اروپایی ها برای گسترش همکاری ها هستیم اما مطالبه جمهوری اسلامی ایران این است که اراده قوی طرف اروپایی به برنامه عملیاتی تبدیل و هر چه زودتر اجرایی شود .
رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و فرانسه خاطرنشان کرد : ایران از قابلیت های بالای اقتصادی برخوردار است و ما در همین راستا با جدیت به سمت اقتصادی درون زا در حرکت هستیم .
د