هجوم کشتی های خارجی به آب های خلیج فارس و صید خارج از صیدگاه علاوه بر ضربه زدن به اقتصاد صیادان بومی هرمزگان اختلال در اکوسیستم آبزیان دریایی نیز به وجود آورده است.
ساکنان استان هرمزگان با در اختیار داشتن بیش از یک هزار کیلومتر مرز آبی زندگیشان با دریا، شرجی و صیادی گره خورده به طوری که با نگاه به تاریخچه زندگی آنها می توان صیادی را ارثی از آبا و اجداد آنها دانست.
صیادی از روزگاران کهن در خانواده های هرمزگانی رواج داشته و این شغل نسل به نسل از پدران به پسران به ارث رسیده تا ساحل نشینان از دریای بیکران و نعمت های الهی موجود در آن بهره مند شوند.
لنج های غول پیکر چوبی، گرکور، صید مشتا، قایق حوری و سایر ادوات صیادی ابزار کار صیادان خطه خلیج فارس است که ساحل نشینان هرمزگانی در اوج گرما و شرجی کمر همت خود را بسته و با توکل به خداوند رزاق برای کسب روزی حلال دل به دریا می زنند.
هرمزگان با برخورداری 40 درصد از صید آبهای جنوب کشور، یکی از مهمترین قطبهای صید و صیادی کشور به شمار می رود که مهمترین مراکز صیادی آن شهرستان های میناب، بندرعباس، بندرلنگه، جاسک و کیش است.
آن چیزی که در سال های اخیر مثل خوره بر وجود هرمزگانی ها افتاده حضور صیادان چینی و هندی در حریم دریایی هرمزگان است که اختلالاتی را در کسب رزق و روزی جاشوها و صیادان بومی به وجود آورده است.
هجوم کشتی های خارجی به آب های خلیج فارس و صید خارج از صیدگاه علاوه بر ضربه زدن به اقتصاد صیادان بومی هرمزگان اختلال در اکوسیستم آبزیان دریایی نیز به وجود آورده است.
صیادان خارجی با استفاده از روش محاصره هنگام صید ماهی و میگو به طور ناخواسته مقداری زیادی از آبزیان که جنبه اقتصادی ندارد را به تور می اندازند و این کار باعث ایجاد اختلال در اکوسیستم دریا می شود و چرخه حیات آبزیان را به خطر می اندازد.
از دیرباز در هرمزگان تنها ماهی مختص هر فصل را در زمان مشخصی صید می کردند تا بدین ترتیب توازن دریا حفظ شود اما به گفته اهالی مناطقی که صیادان خارجی در آن قرار دارند کشتی های خارجی تنها هدفشان جارو کردن کف دریاست و بدون هیچ گونه خستگی فقط در حال صید و برداشت بی رویه از دریا هستند.
حضور این صیادان خارجی در هرمزگان چالش های را برای مناطق مختلف استان به ارمغان آورده به طوری که بارها توسط امام جمعه های استان و نمایندگان مجلس به مسئولان تذکر داده شده اما عملی انقلابی برای آن صورت نگرفته و حتی برخی از مسئولان حضور صیادان خارجی را انکار می کنند.
کشتی های چینی با مجهزترین امکانات به جان صیادان هرمزگانی افتاده اند
احمد مرادی، نماینده بندرعباس، قشم، حاجی آباد و ابوموسی در مجلس شورای اسلامی در خصوص حضور صیادان خارجی در هرمزگان، اظهار کرد: کشتی های چینی با مجهزترین امکانات به جان صیادان سنتی افتاده اند اما برخی از مسئولان مرتب به مردم دروغ می گویند و اعلام می کنند چنین کشتیهای وجود ندارد.
نماینده مردم در مجلس تصریح کرد: دولت پنبه در گوش خود کرده و حاضرنیست صدای عدالت خواهی مردم هرمزگان رابشنود و هزاران میلیارد تومان از این استان درآمد کسب می شود اما حاضر نیستند به این وضعیت اسفناک حضور صیادان چینی در هرمزگان پایان دهند.
مرادی خاطر نشان کرد: در آبهای جنوب کشور از جمله هرمزگان، سیستان و بلوچستان و بوشهر حدود 30 کشتی خارجی مجهز به رادارهای پیشرفته وجود دارد که گله های ماهی و آبزیان را شناسایی و به یک باره صید می کنند.