قیمت داروها در اینترنت بسیار ارزان تر بوده اما بیشتر اوقات داروهای فروخته شده تقلبی است و این به بهای به خطر انداختن سلامتی انسان تمام می شود به همین دلیل اینترپل عملیاتی گسترده را برای مبارزه با عرضه داروهای تقلبی در اینترنت آغاز کرده است.
اینترپل با همکاری با بیش از 100 کشور در تلاش است با این تجارت غیرقانونی سایبری مبارزه کند؛ اخیرا این سازمان عملیاتی بزرگ را پیش برده است.
بر اساس اطلاعات اینترپل، بیش از 10درصد از داروهای موجود در بازارهای جهان تقلبی است؛ این نوع خرید و فروش سالانه 58 میلیارد یورو به نفع فروشندگان درآمد داشته است. تجارت این داروهای تقلبی حتی از تجارت مواد مخدر نیز سودآور تر است.
هر 1000 یورو سرمایه گذاری در تجارت هروئین، معادل 20 برابر سود نصیب قاچاقچی می کند در حالی که هر 1000 یورو سرمایه گذاری در داروی تقلبی 400 برابر سود برای فرد جنایتکار به همراه خواهد داشت.
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است در اکثر کشورهای صنعتی که کنترل بیشتری در این موارد وجود دارد، میزان عرضه داروی تقلبی کمتر بوده و کمتر از یک درصد داروهای موجود در بازار تقلبی است. در کشورهای آمریکای لاتین، آسیایی و آفریقایی 20 تا 30 درصد داروهای موجود در بازار تقلبی است.
اخیرا وزارت ایمنی غذا و داروی کره جنوبی نیز با تعداد زیادی از سایت های آنلاین تبلیغات و فروش محصولات دارویی و شبه دارویی مرتبط با کودکان به علت ارتکاب تخلفات مختلف برخورد کرده و در این راستا جمعا 1238 سایت تعطیل شده است.
هرچند هم اکنون تعداد داروخانههای آنلاین در سراسر دنیا کم نیست اما در ایران این موضوع با سایر نقاط جهان متفاوت است چرا که هنوز بر سر اخذ مجوز داروخانههای آنلاین اختلاف نظر وجود دارد.
ایرج حریرچی، سخنگوی وزارت بهداشت گفت: برخی مواد مکمل و شبه دارو در شبکه های تلویزیونی خارجی تبلیغ می شود که غیرقانونی است، اگرچه به تولیدکنندگان این محصولات دسترسی نداریم اما با ذینفعان داخلی آن ها برخورد می کنیم.
وی افزود: بعضا مشاهده می شود که برخی تولیدکنندگان دارو که محصولات آنها مانند داروهای گیاهی از داروهای اصلی نیست، از روش های رپرتاژ آگهی یا روش های دیگر استفاده می کنند که در این خصوص برخورد قانونی انجام خواهد شد.
وی گفت: به عنوان نمونه مشاهده می شود که مجوز یک مکمل یا فرآورده های گیاهی برای تقویت مو گرفته می شود و تولیدکننده ثابت می کند که این محصول بی ضرر است و به تقویت مو کمک می کند که در این صورت مجوز یا پروانه بهره برداری می گیرد و تولیدکننده ممکن است با زیرکی اعلام کند که این محصول، کچلی را از بین می برد، چون دارای مجوز وزارت بهداشت است.
حریرچی افزود: مجوز وزارت بهداشت یا پروانه بهره برداری از مکمل ها یا فرآورده های گیاهی، به منظور تبلیغات، صادر نمی شود.
وی گفت: در مواردی که ثابت شود از مکمل ها و فرآورده های گیاهی، استفاده یا تبلیغ نامناسبی می شود، با آنها برخورد میکنیم.
حریرچی افزود: اکثر فرآورده ها تاثیراتی را دارند. برای مثال چای سبز در لاغری موثر است اما برخی افراد عنوان می کنند که مصرف چای سبز بدون توجه به رژیم و تغذیه مناسب، می تواند وزن را تا 10 کیلوگرم در ماه کاهش دهد.
نگرانی مجلس از تبلیغ داروهای گیاهی تقلبی در فضای مجازی
دکتر همایون هاشمی، عضو کمیسیون بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و عضو فراکسیون غذا و داروی مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از نگرانی های اساسی در حوزه سلامت تبلیغات غیرواقعی و نادرستی است که از طریق شبکه های مجازی و ماهواره ای پخش می شود. متاسفانه این تبلیغات نادرست با مشارکت عده ای در داخل کشورمان و حتی از طریق پیام رسانهای داخلی انجام می شود.