چگونه مطالعه کنیم؟

مهرگان
منتشر شده در 18 مهر 1397

. از روش‌های کمکی حافظه استفاده کنید (بازی‌های حافظه)


بازی‌های حافظه و ابزارهای یادیار روش‌هایی هستند که از طریق برقراری ارتباطات ساده بین کلمات مشترک، به یادآوری قطعههای اطلاعات کمک می‌کنند و به ما می‌گویند که چگونه درس بخوانیم. گاهی دانش‌آموزان با قرار دادن کلمات مهم در کنار یکدیگر جمله‌ای نامفهوم می‌سازند که حفظ آن خیلی سخت نیست. با به هم‌چسباندن حرف اول کلمات نیز، می‌توانید یادآوری اطلاعات مهم را آسان‌تر کنید. در این مورد، توجه‌تان را به مثال آشنای «صکادرات» جلب می‌کنم. در نخستین جلسه‌ی آموزش رانندگی به کارآموز گفته می‌شود کلمه‌ی «صکادرات» را به خاطر بسپارد که یادآورنده‌ی اقدامات الزامی راننده قبل از حرکت وسیله‌ی نقلیه است:


ص: تنظیم صندلی


ک: بستن کمربند ایمنی


ا: تنظیم آینه‌ها


د: خلاص کردن دنده


ر: روشن کردن خودرو و زدن راهنما


ا: آماده کردن دنده‌ی خودرو برای حرکت


ت: پائین کشیدن ترمز دستی


کلمه‌ی «صکادرات» نمونه‌ای از کلماتی است که به روش یادیار ساخته شده است. سعی کنید عبارت یا جمله‌ای بسازید که حفظ کردن آن از به خاطر سپردن اصل اطلاعاتی که می‌خواهید یاد بگیرید، آسان‌تر باشد. به طور کلی، روش‌های یادیار موجب می‌شوند به جای اینکه فقط فهرستی از موارد را به ذهن بسپارید، قسمت‌های بیشتری از مغزتان را به منظور یادآوری تصاویر بصری و فعال درگیر کنید. هرچه از قسمت‌های بیشتری از مغزتان کار بکشید، حافظه‌ی قوی‌تری خواهید داشت. البته، ناگفته نماند که روش‌های یادیار در همه‌ی افراد جواب نمی‌دهد. پس اگر این روش‌ها را امتحان کردید و جواب نگرفتید، بهتر است از خیرشان بگذرید.


انفرادی یا گروهی درس بخوانید


حتما شنیده‌اید که می‌گویند «کار، نیکو کردن از پُر کردن است.» به عبارت دیگر، با تمرین و ممارست فراوان می‌توانید در انجام هر کاری پیروز شوید. برای اینکه به اندازه‌ی کافی تمرین داشته باشید و نیز خودتان را محک بزنید، در آزمون‌های آزمایشی شرکت کنید. در صورتی که امکان شرکت در چنین آزمون‌هایی را ندارید، خودتان یک جلسه‌ی آزمون ترتیب دهید و تعدادی سؤال طراحی کنید یا از شخص دیگری بخواهید که برای‌تان سؤال طراحی کند. می‌توانید از همکلاسی‌های‌تان هم دعوت کنید که در این جلسه‌ی آزمون شرکت کنند.


یادتان باشد به نمونه سؤالات امتحانی سال‌های گذشته، به ویژه سال‌های خیلی قبل‌تر، فقط به عنوان راهنما و دست‌گرمی نگاه کنید. متأسفانه بسیاری از دانش‌آموزان تصور می‌کنند نمونه سؤالات امتحانی سال‌های گذشته، به احتمال خیلی زیاد در امتحان خودشان هم تکرار می‌شود، اما وقتی در جلسه‌ی امتحان به سؤالات جدیدی که برای‌شان آشنا نیست برخورد می‌کنند، حسابی ناامید می‌شوند. مطالعه‌ی نمونه سؤالات امتحانی به تنهایی کافی نیست و فقط کمک‌تان می‌کند تا با عمق مطالب و شکل احتمالی سؤالات آشنا شوید.


بسیاری از دانش‌آموزان تمایل دارند به صورت گروهی به همراه دوستان یا همکلاسی‌ها‌ی‌شان درس بخوانند. درس خواندن گروهی فقط وقتی بهتر جواب می‌دهد که تعداد اعضای گروه خیلی زیاد نباشد (حداکثر 4 یا 5 نفر کافی است). بهتر است همگی اعضای گروه، همکلاسی و به لحاظ استعداد تحصیلی، هم‌سطح باشند. می‌توانید مطالب درسی را فصل به فصل مرور کنید و در پایان هر فصل از هم امتحان بگیرید. همچنین می‌توانید یادداشت‌هایی را که در کلاس نوشته‌اید، با یکدیگر مرور کنید و مطمئن شوید هیچ نکته‌ی مهمی را جا نینداخته‌اید. درس خواندن گروهی در موفقیت تحصیلی بسیاری از افراد مؤثر است، اما در مورد همه‌ی افراد جواب نمی‌دهد.

دیدگاه کاربران